Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Η νέα κυβέρνηση έχει μία καινοτομία. Θα αποτελείται από δύο… υπουργικά συμβούλια, το στενό και το διευρυμένο. Το στενό υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό με τους 18 υπουργούς (15 εκλεγμένα στελέχη της ΝΔ και 3 εξωκοινοβουλευτικοί). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου και θα καθορίζει τα βήματα και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης οι οποίες θα μεταφέρονται στους υφυπουργούς. Αυτοί, είναι ως επί το πλείστον εξωκοινοβουλευτικοί, επαγγελματίες και τεχνοκράτες και συμπληρώνουν το σύνολο της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην κοινωνία με την σύνθεση της κυβέρνησης πως έχει σκοπό να απευθυνθεί σε όλα τα στρώματα και να καταπιαστεί επί της ουσίας με όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Για παράδειγμα η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη μόνο τυχαία δεν είναι.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει γράψει «χιλιόμετρα» στο συγκεριμένο χαρτοφυλάκιο, έχει στο βιογραφικό του το επίτευγμα ότι έχει εξαρθρώσει την 17 Νοέμβρη, ενώ δεν είναι… δεξιός. Ναι, τις δύσκολες αποφάσεις για την εκκαθάριση στα Εξάρχεια και το ξήλωμα της εγχώριας μικροτρομοκρατίας θα το χρεωθεί ένας ΠΑΣΟΚος (κι ας τον διέγραψε η Φώφη Γεννηματά).
Βλέποντας την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, θα έλεγε κανείς πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε και πολλές χάρες, γιατί ο Μάκης Βορίδης, σίγουρα περίμενε κάτι πιο αναβαθμισμένο, όπως και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ το ρεπορτάζ θέλει την Όλγα Κεφαλογιάννη να έμεινε εκτός υπουργικού συμβουλίου μετά από άρνηση του νέου πρωθυπουργού να ικανοποιήσει το αίτημά της να λάβει υπερυπουργείο που θα περιελάμβανε τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Εκπλήξεις στο σχήμα αρκετές, όπως η τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα προαλειφόταν για κάποια θέση στο οικονομικό επιτελείο. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τους συνεργάτες του σύμφωνα με τις περγαμηνές τους πέρα από στενές πολιτικές παρωπίδες.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, έχοντας διαγράψει μία θαυμαστή πορεία στο τιμόνι της «διαΝΕΟσις» (ή διαΝΕΟσεως). Αντίστοιχα και ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, έχει σημαντική επαγγελματική πορεία, αφού έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Google σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα. Από την άλλη η Λίνα Μενδώνη παρά το γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ την διέγραψε, αποτελεί μία από τις πιο ταιριαστές προσωπικότητες για το υπουργείο Πολιτισμού αφού θεωρείται πως κατέχει τα θέματα όσο λίγοι.
Όλοι μαζί όμως, πολιτικοί και τεχνοκράτες, πρέπει να αντιληφθούν πως όλα όσα είχαν κάνει μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας από την στιγμή που θα ορκιστούν υπουργοί. Πλέον λογοδοτούν όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά και στον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από το εάν είναι εκλεγμένοι ή όχι. Πλέον έχουν την χαρά και την βαριά ευθύνη να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών, να τους ανακουφίσουν, ο καθείς στον τομέα του, από τις παθογένειες του παρελθόντος και να παραδώσουν έργο.
Πολύ έργο το οποίο έχει ανάγκη η χώρα όχι για να πούμε «εντάξει δεν χρεοκοπήσαμε» αλλά για να κάνουμε τα άλματα που χρειαζόμαστε ως χώρα και να καλύψουμε τα χρόνια που χάσαμε την περασμένη δεκαετία.
Η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς αλλά έχει έναν μόνο στόχο: Να κάνει την Ελλάδα μας καλύτερη, κάτι που έχουμε όλοι ανάγκη, αριστεροί και δεξιοί.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr