Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Και θα μου πείτε, καλά η Καλιφόρνια. Υπάρχει μια παράδοση, ο θρύλος, αλλά και στοιχεία για την ύπαρξη φλεβών χρυσού –ασχέτως αν απαγορεύεται το σκάψιμο σε πολλές περιοχές για λόγους περιβαλλοντικούς. Αναζητώντας στοιχεία για το θέμα, μπορεί κάποιος να βρει στο διαδίκτυο δεκάδες ιστοσελίδες για τους χρυσοθήρες της Ελλάδας. Μια πολύ γρήγορη ματιά αποκαλύπτει πως χιλιάδες ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια σε ιδιώτες! Η οικονομική κρίση έκανε το «σπορ» ακόμη πιο δημοφιλές, αναβιώνοντας μύθους και θρύλους –που έφτασαν έως τη σημερινή εποχή από στόμα σε στόμα, για κρυμμένους θησαυρούς από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και για χρυσές βικτωριανές λίρες που πετούσαν συμμαχικά αεροπλάνα στα βουνά για τους αντάρτες.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Το Βέρμιο, το Βίτσι, το Παγγαίο, είναι γεμάτα χρυσό, λένε οι ιστορίες που ουδείς ξέρει το βάθος της αλήθειας τους. Κι αν βρέθηκαν κάποτε κιβώτια με χρυσές λίρες, ποιος θα το παραδεχτεί; Κι αν δεν βρεθούν ποιος θα το πιστέψει; Πριν από ένα χρόνο συνελήφθησαν δύο άνδρες έξω από τη Θεσσαλονίκη, που έσκαβαν παράνομα για θησαυρό, εντός αρχαιολογικού χώρου.
Από την Καλιφόρνια έως τη Χαλκιδική, άνθρωποι απελπισμένοι και αποφασισμένοι συγχρόνως, εφοδιασμένοι με ειδικά μηχανήματα, σκάβουν στο άγνωστο. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η σειρά ντοκιμαντέρ Gold Rush του Discovery Channel που παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας ομάδας χρυσοθήρων στην Αλάσκα και στο Κλοντάικ του Καναδά, κάνει ρεκόρ θεαματικότητας και η συντριπτική πλειοψηφία των φανατικών τηλεθεατών είναι άνδρες, της ηλικιακής ομάδας 24-44.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου