Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μήνυμα για πολιτική αλλαγή «γκρεμίζει» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Έλληνες του εξωτερικού: Αυτή είναι η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους

Το μήνυμα πολιτικής αλλαγής που έστειλαν οι πολίτες τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι τόσο ισχυρό που αναδιατάσσει πλήρως το σκηνικό εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η νίκη της Ν.Δ. με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την επικράτηση των υποψηφίων -επισήμων και «ανταρτών»- της κεντροδεξιάς παράταξης σε 12 από τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας δείχνει πως η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα και απορρίπτει τα λαϊκιστικά ψευδοαφηγήματα τόσο της κυβέρνησης όσο και πολλών μικρών κομμάτων που αναδείχθηκαν στα μνημονιακά χρόνια.

ΤΟ Μαξίμου και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε βέρτιγκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντάρα μιας πολιτικής καταιγίδας, την οποία δεν είχαν προβλέψει για ένα και πάρα πολύ απλό λόγο. Ζούσαν σε έναν δικό τους και μοναδικό κόσμο. Είχαν πέσει ακόμα και οι ίδιοι θύματα της εικονικής πραγματικότητας που παρουσίαζαν στους πολίτες. Μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών όλοι -χωρίς καμία εξαίρεση- μιλούσαν για το αλάθητο, πλούσιο και κοινωνικά δίκαιο έργο της κυβέρνησής τους. Είχαν πιστέψει ότι οι ψηφοφόροι θα τους… αποθέωναν! Τελικά, όμως, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό εις βάρος τους.

ΑΚΟΜΑ δεν ξέρουν τι να πουν στην κοινωνία. Τα έχουν μπλέξει. Αλλοι ισχυρίζονται ότι δεν «επικοινώνησαν» το… τέλειο έργο τους. Αλλοι δειλά δειλά ομολογούν ότι τόσο καιρό ψεύδονταν, καθώς μετά τη βαριά ήττα «ανακάλυψαν» λάθος πολιτικές και λάθος συμπεριφορές. Και άλλοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τώρα τη μεσαία τάξη, που τόσα χρόνια τη «βομβάρδιζαν» με φόρους. Και μέσα στον πανικό μιας επερχόμενης κατάρρευσης στις εθνικές εκλογές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ψευτοδίλημμα που απορρίφθηκε στις κάλπες της 26ης Μαΐου: Αριστερά και σοσιαλισμός ή Μητσοτάκης που θα «ρουφάει το αίμα του λαού» παρέα με Τόμσεν και Ορμπαν.

Ο εκλογικός πανικός διαπερνά πλέον όλα τα κόμματα πλην Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μήπως χάσει και προς τα δεξιά από Ν.Δ.. και προς κεντροαριστερά από ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ και αριστερά από Βαρουφάκη. Το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ, ύστερα από το χλωμό ποσοστό των ευρωεκλογών, παλινωδεί με φόντο τον πόλεμο Φώφης – Βενιζέλου, ελπίζοντας να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, τα «λουκέτα» πέφτουν… βροχή. Κάποιοι το αποφάσισαν πριν από τις εθνικές κάλπες, κάποιοι θα το αποφασίσουν αμέσως μετά. Θεοδωράκης, Λεβέντης, Λαφαζάνης, Καμμένος, Καρατζαφέρης και αρκετοί ακόμα ανήκουν/θα ανήκουν στην… Ιστορία.

Η νίκη της Ν.Δ. στις 7 Ιουλίου θα σημάνει μια νέα αρχή για τη χώρα. Η ήττα του λαϊκισμού και η επικράτηση του ρεαλισμού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που επιτέλους θα απελευθερώσουν το συμπιεσμένο «ελατήριο» της ανάπτυξης. Η χώρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Ενώ το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί μια και καλή, σύμφωνα με την εντολή της κοινωνίας…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon