ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2019: Τα κόμματα δεν πρέπει να εφησυχάσουν

Η κωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ έφερε συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων

Λυκούργος Χατζάκος

Οι εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών αποτελούν παρελθόν.

Κατ’ αρχάς είναι προφανές ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας καταδικάστηκαν από τους πολίτες. Αυτό αποδέχεται και ο ίδιος ο Τσίπρας, αφού προκήρυξε αμέσως εθνικές εκλογές.

Η απώλεια 260.000 ψήφων από τις ευρωεκλογές του 2014, αποτελεί αδιαμφισβήτητη μαρτυρία για το ότι οι πολίτες δεν ξεγελιούνται από επιδόματα και παροχές προεκλογικής σκοπιμότητας και κουτοπονηριάς. Συνειδητοποιούν ότι απαιτούνται πλέον ουσιαστικές, σοβαρές και συνεπείς απαντήσεις στα προβλήματά τους και ότι οι διεθνείς υποθέσεις της χώρας έχουν ανάγκη από υπεύθυνους χειρισμούς, ενώ δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται με σκοπό να αποκομισθούν εκλογικά κέρδη στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η άνοδος των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ και η ανάδειξή του, ως τον εν δυνάμει, κύριο εκφραστή της «κεντροαριστεράς» είναι επίσης, πραγματικότητα, αν και η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να προβληματισθεί με την απώλεια των 20.000 ψήφων από τις αντίστοιχες εκλογές του 2014. Τα σχήματα-δορυφόροι του χώρου -ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ-, εγκλωβισμένα στην ματαιοδοξία και τον ναρκισσισμό των επικεφαλής τους, είτε έγιναν ανδράποδα στην αδηφάγο και καθεστωτική αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ -π.χ. ΔΗΜΑΡ- είτε εξαφανίσθηκαν από τον εκλογικό χάρτη και μέλει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να κεφαλαιοποιήσει και να αξιοποιήσει την δυναμική που παίρνει από αυτό, το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, μεγάλος νικητής αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κατά 560.000 ψήφους -πάντοτε σε σύγκριση με το 2014-, αύξηση της εκλογικής δύναμης της κεντροδεξιάς παρατάξεως, την καθιστά αντίπαλο δέος και συντελεί στην εμπέδωση κλίματος ολοκληρωτικής επικρατήσεως στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Τέλος, η αλλαγή φρουράς στην εκπροσώπηση της γραφικότητας και η αντικατάσταση του Καμένου, Λεβέντη και συναφών από τον επικίνδυνο και συγκεκριμένου προσανατολισμού Βελόπουλο, ο οποίος μπαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, έστω και οριακά, συνιστά σημείο, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί και να μην υποτιμάται.

Γενικώς, το αποτέλεσμα εμφανίζει εικόνα ανάταξης του κλίματος της χαοτικής οργής -ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του, το νεοναζιστικό μόρφωμα έχασε πλέον των 85.000 ψήφων- και τείνει προς τον εξορθολογισμό. Αυτό, βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υπεύθυνες παρατάξεις και πολιτικοί σχηματισμοί πρέπει να εφησυχάσουν…

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρκία, Κούρδοι και Συρία πιόνια στην μεγάλη σκακιέρα του Πούτιν

George Michaelides

Το Ακαδημαϊκό έτος στην Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ιάκωβος Καμπανέλλης» έληξε με την παρουσία του Κώστα Γεωργουσόπουλου

«Άνα ή το πανέξυπνο κορίτσι», στον πολυχώρο Vault theatre plus

Τα παράπονα στον Δήμαρχο

Εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ντοκουμέντα φρίκης από τις σφαγές αμάχων από τους Τούρκους στο Αφρίν

George Michaelides

«Καπνισμένοι στο τσουκάλι», στο Δρομοκαΐτειο, από το θεατρικό εργαστήρι του δήμου Αγ. Βαρβάρας

George Michaelides

Το Πέρασμα: Μία παράσταση που θα σε συγκινήσει

George Michaelides

Και διηγώντας τα θα κλαίς

George Michaelides