Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Πριν από λίγους μήνες οι ίδιοι χαρακτήριζαν «κότες» όσους χρησιμοποιούσαν την ασπίδα του Συντάγματος για να μη φτάσει η υπόθεσή τους στα δικαστήρια, ενώ οι προπαγανδιστές του Μαξίμου είχαν πιαστεί από τη νομική εξήγηση που προσπαθούσε να δώσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για τις μίζες κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων για να κάνουν μαθήματα ηθικολογίας. Τώρα, τα στελέχη της κυβέρνησης, για να αποφύγουν τα δικαστήρια, χρησιμοποιούν την ερμηνεία Αθανασίου και καλύπτονται πίσω από τα υπουργικά καθήκοντα, ενώ οι εκπρόσωποι του «παλαιού» Λοβέρδος και Σαλμάς ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους.
Αλλος, πάλι, υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου κατονομάστηκε από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη ότι ζήτησε, και μάλιστα εν γνώσει του «μεγάλου», για λογαριασμό εργολάβου δημοσίων έργων το δανεισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ ως διευκόλυνση για να πληρωθεί η πρώτη δόση των τηλεοπτικών αδειών. Οι καταγγελίες έγιναν από τον εφοπλιστή προχθές και μέχρι τώρα δεν υπάρχει διάψευση για τις συναντήσεις που υποστήριξε ότι είχε με τον υπουργό, αλλά και για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Είναι αλήθεια ότι ένας κορυφαίος υπουργός λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής μεταξύ δύο επιχειρηματιών για το πώς θα πληρώσει ο ένας από αυτούς το τίμημα για την τηλεοπτική του άδεια;
Στη Βουλή, τώρα, ο πρώην πλέον εταίρος του κ. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, κατήγγειλε τον Νίκο Κοτζιά ότι ως υπουργός Εξωτερικών «πριμοδότησε» εταιρία έκδοσης βίζας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
«Το Σαββατοκύριακο του Πετσίτη και του Φρουζή είναι η Παρασκευή του Κοτζιά», είπε, ξεχνώντας που πριν από λίγους μήνες εξέφραζε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό.
Απαντώντας, ο πρώην ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εθνικό συκοφάντη» τον κ. Καμμένο και άφησε αιχμές για το διάδοχό του Γιώργο Κατρούγκαλο ότι κακώς επέτρεψε να γίνει η συζήτηση στη Βουλή, καθώς η υπόθεση πρέπει να λυθεί στα φυσικά δικαστήρια.
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «βρόμικη» τη συζήτηση στη Βουλή και υποστήριξε ότι
«η Δημοκρατία υπονομεύεται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο δημόσιο χώρο, με ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς». Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε, η υπονόμευση της Δημοκρατίας γίνεται από πρώην «συντρόφους» του στην κυβέρνηση και η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο δημόσιο χώρο είναι αποτέλεσμα των αλληλομαχαιρωμάτων.
Υστερα απ’ όλα αυτά, οι πολίτες αναρωτιούνται: Αλήθεια, αυτό ήταν το νέο που θα έφερνε στην πολιτική η κυβέρνηση της Αριστεράς; Αυτό είναι το ύφος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα»;
Οι εκλογές δεν λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην Οικονομία
Στους λόγους για τους οποίους παρατηρείται «ράλι» σε Χρηματιστήριο και ομόλογα αναφέρεται η Alpha Bank και στη σχετική μελέτη συμπεριλαμβάνει και το χαμηλό πολιτικό ρίσκο. Εκτός από την επιτυχή έκδοση ομολόγων στις αρχές του έτους, την καταβολή των 970 εκατομμυρίων ευρώ στο Eurogroup και τη συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι αναλυτές σημειώνουν ότι «ο εκλογικός κύκλος τον οποίο διάγει η χώρα δεν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην παρούσα κατάσταση, καθώς η ευστάθεια του πολιτικού συστήματος επιτρέπει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα». Δεν αποκλείεται μάλιστα και περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποτελούν «σκιάχτρο» για τους επενδυτές.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου