Παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Μαξίμου, την κυβερνητική παροχολογία, τη σκανδαλολογία και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση των πολιτικών του αντιπάλων, ο Αλ. Τσίπρας δεν κατάφερε απολύτως τίποτα και η δημοσκοπική, εκλογική εικόνα θεωρείται μη αναστρέψιμη.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον, την κατάσταση της οικονομίας, η οποία παραμένει στάσιμη, με την υπερφορολόγηση και τις υψηλές εισφορές να έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την έλλειψη κινήτρων να έχει απομακρύνει κάθε επενδυτική προοπτική. Και, δεύτερον, τις αντιδράσεις των πολιτών και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδος στη συμφωνία των Πρεσπών που έδωσε στα Σκόπια, μαζί με το όνομα, «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι πολίτες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση λόγω και των χρεών που έχουν συσσωρευθεί προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Και ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπερηφανεύεται για το spread στα ελληνικά ομόλογα, που τιμολογούν χαμηλά το πολιτικό ρίσκο λόγω εκλογών, αλλά οι πολίτες ενδιαφέρονται για τη μείωση των φόρων και την αύξηση του εισοδήματός τους.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας και με το Σκοπιανό, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεπιθύμητοι από τις τοπικές κοινωνίες που έχει πληγεί το εθνικό τους συναίσθημα.
Ολα δείχνουν ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, την επομένη της ευρωκάλπης θα βρεθεί μπροστά σε ένα δυσμενέστατο εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα μπορεί να διαχειριστεί με τα γνωστά επικοινωνιακά τερτίπια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου