Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει τον κ. Μαρινάκη «φανερό ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας» αλλά από τις καταγγελίες που έγιναν στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm 97.8 προκύπτει ότι το 2016 οι συναντήσεις του εφοπλιστή ήταν αλλεπάλληλες όχι με τον κ. Μητσοτάκη αλλά με τον κ. Νίκο Παππά. Πότε στο Μαξίμου, πότε στο γραφείο του στον Πειραιά ακόμη και στο σπίτι του ο «ηγέτης της Ν.Δ.» συναντούσε τον τότε υπουργό Επικρατείας για να συζητήσουν το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Προφανώς στην κυβέρνηση θέλουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα αλλά από την επίσημη απάντηση δεν διαψεύδουν τίποτα για την ουσία των καταγγελιών.
Είναι σαφές ότι στενός κύκλος του πρωθυπουργού ήθελε να στήσει ένα ισχυρό σύστημα διαπλοκής και μάλιστα χωρίς λεφτά. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που τελικώς κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, περιόριζε τους καναλάρχες σε μόλις τέσσερις εκ των οποίων ο ένας θα ήταν ο εργολάβος κ. Καλογρίτσας, που αποκαλύφθηκε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει αθρόα χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής.
Ο κ. Παππάς αλλά και το Μαξίμου δεν απαντούν σε μία σοβαρή κατηγορία που διατύπωσε ο κ. Μαρινάκης: Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός μιλώντας εκ μέρους του «μεγάλου» ζήτησε από τον εφοπλιστή να διευκολύνει τον κ. Καλογρίτσα και να του δώσει χρήματα για να καταβάλει την πρώτη δόση για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας; Γιατί όπως θυμόμαστε εκείνες τις ημέρες είχε εκτυλιχθεί ένα «θρίλερ» για το εάν θα έβρισκε τα λεφτά της δόσης ο Καλογρίτσας μετά τις αποκαλύψεις για τα «δανεικά βοσκοτόπια» της Ιθάκης που έβαλαν φρένο στις δανειοδοτήσεις του από την Αττικής. Τελικώς ο Καλογρίτσας δήλωσε αδυναμία πληρωμής και την άδεια πήρε ως πρώτος επιλαχών ο κ. Σαββίδης.
Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στήσει το δικό του κύκλωμα διαπλοκής υιοθετώντας τις γνωστές συνταγές των εργολάβων-καναλαρχών και των εθνικών προμηθευτών, που οργίαζαν στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα, όπως προκύπτει από τις αναπάντητες καταγγελίες του κ. Μαρινάκη, την πολιτική ισχύ της εξουσίας έκανε «νταραβέρια» με επιχειρηματίες που έχουν άμεση σχέση με δημόσια έργα, τραπεζικό σύστημα και συμβάσεις με κρατικό χρήμα.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου έχει και ένα σωστό σημείο. Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρει ότι «την παλινόρθωση της σαπίλας δεν θα την επιτρέψει ο ελληνικός λαός».
Πράγματι χρόνια είχαμε να ακούσουμε για το τρίγωνο της διαπλοκής που σχηματίζεται από «εκτελεστική εξουσία, μίντια και κρατικό χρήμα». Και οι πολίτες θα τιμωρήσουν με την ψήφο τους όσους θέλησαν να χτίσουν κανάλια και νεοδιαπλεκόμενους με υπόγεια κανάλια χρήματος.
Η υποκρισία με το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Η κυβερνητική προπαγάνδα επί ημέρες διύλιζε τη δήλωση του πρώην δικαστικού και βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου για τις μίζες κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων ενός υπουργού και ξιφουλκούσε κατά του παλαιού πολιτικού συστήματος για το «άθλιο» άρθρο 86 του Συντάγματος. Χθες που έφτασαν στη Βουλή δύο μηνύσεις κατά υπουργών, η συμπολίτευση κρύφτηκε πίσω από το άρθρο 86 και καταψήφισε την άρση ασυλίας τους. Για υποθέσεις μάλιστα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι υπουργοί στα ποινικά δικαστήρια καθώς επρόκειτο για κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμησης. Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ΑΝΕΛ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχει φτάσει πια στο απροχώρητο εκτός εάν θεωρούν ότι η συκοφαντική δυσφήμηση είναι μέρος των υπουργικών τους καθηκόντων.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου