Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Μάλιστα, η έγκυρη «Monde» ισχυρίζεται ότι στην τελευταία σύνοδο των Βρυξελλών η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έσωσαν ούτε τα προσχήματα. Η κοινή συνέντευξη Τύπου κράτησε λιγότερο από μισή ώρα και η γλώσσα του σώματος συμβάδιζε με τις αμήχανες δηλώσεις τους.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ένιωσε πολύ μόνος στη διάρκεια των επτάωρων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μόνο οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας υπερασπίστηκαν την πρότασή του να μη δοθεί παράταση στη Βρετανία πέρα από τις 21 Ιουνίου.
Αντιθέτως, 17 κράτη-μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία και με τη συναίνεση των Γιούνκερ-Τουσκ, προέταξαν το σενάριο της «μακράς παράτασης», ως τις 31 Δεκεμβρίου. Τελικά, οι «27» συμφώνησαν στη μεσοβέζικη λύση της 31ης Οκτωβρίου, για να κάνουν απερίσπαστοι τις καλοκαιρινές διακοπές τους και να μη χαλάσουν τις χριστουγεννιάτικες. Στους χώρους της συνόδου ο Μακρόν έδινε την εικόνα ενός «πολύ απομονωμένου» ηγέτη («Monde»), την ώρα που η Μέρκελ δεν έκρυβε την ιλαρή και συνωμοτική της διάθεση με την Τερέζα Μέι.
Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο το δεξί χέρι της καγκελαρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Ρέντγκεν, έσφαζε τον Μακρόν χωρίς αναισθητικό, κατηγορώντας τον ότι βάζει το εκλογικό (ούτε καν το εθνικό…) του συμφέρον πάνω από το καλό της Ευρώπης.
Λογικό είναι να συμβαίνουν αυτά. Η παράταση του Brexit αποδιοργανώνει πολλαπλώς τη Γαλλία, ενώ η γερμανική οικονομία έχει τέτοια όσμωση με τη βρετανική (σε εμπόριο, εξαγωγές, θέσεις εργασίας, χρηματοοικονομία) ώστε αν μπορούσε η Μέρκελ θα… ακύρωνε μονομερώς το Brexit. Προς κάτι τέτοιο βαδίζουμε άλλωστε, με μια στενότατη τελωνειακή ένωση Βρετανίας-Ε.Ε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου