Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Το 2014
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος με ένα ποσοστό της τάξης του 26,5% και προβάδισμα γύρω στις τέσσερις μονάδες από τη δεύτερη Ν.Δ.
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είχε «φουσκώσει» κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση στην εκλογική του δύναμη δημιουργεί τώρα τις προϋποθέσεις για μεγάλη υποχώρησή της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ακριβά την κυβερνητική φθορά και την επιλογή της ηγεσίας του να κρατήσει το κόμμα κλειστό για να ελέγχεται πολιτικά από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Συνδυάζονται τώρα η δημοσκοπική, πολιτική κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή της ηγεσίας να μην τον μετατρέψει σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα -στα πρότυπα της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, της Κεντροδεξιάς και της Ν.Δ.- όταν είχε την πολιτική δυναμική με το μέρος του.
Ενας δεύτερος παράγοντας που προετοιμάζει τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αμφισβήτησή του από μικρότερα αριστερά κόμματα. Το 2014 η Ν.Δ. βρέθηκε αντιμέτωπη με μικρότερα κόμματα του δικού της χώρου που διεκδίκησαν είσοδο στην Ευρωβουλή. Σχεδόν όλα απέτυχαν αλλά είχαν καθοριστική συμβολή στο 17% του συνόλου των ψηφοφόρων που προτίμησαν κόμματα τα οποία δεν μπόρεσαν να περάσουν το όριο του 3% και έμειναν εκτός Ευρωβουλής.
Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να εμφανιστούν πολλά μικρά κόμματα που δεν θα φτάσουν στο όριο του 3% αλλά για πρώτη φορά θα είναι πρωταγωνιστική η συμμετοχή σε αυτά δυνάμεων που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο «ξεφούσκωμα» του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 προστίθεται η αμφισβήτηση από μικρότερα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς για να συμπιεστούν περισσότερο τα ποσοστά του.
Έλλειψη εφεδρειών
Ο συνδυασμός των ευρωεκλογών με τις περιφερειακές εκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μία επιλογή του κ. Τσίπρα η οποία είχε στόχο να δημιουργηθεί πολιτική σύγχυση και να συγκρατηθεί η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση όσα παρατηρώ στις προεκλογικές περιοδείες μου ο συνδυασμός αυτός έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα από το Μαξίμου αποτελέσματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατράπηκε σε μαζικό, δημοκρατικό κόμμα στη διάρκεια της κυβερνητικής τετραετίας του και δεν απέκτησε βαθιές αυτοδιοικητικές ρίζες σε περιφέρειες και δήμους. Ετσι, έχουμε υποψήφιους περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ που περνάνε σχεδόν απαρατήρητοι και δημιουργούν την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό κόμμα και υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους που έρχονται στην τέταρτη ή και στην πέμπτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Αντί, λοιπόν, οι περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές να συγκρατούν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές λειτουργούν σαν καταλύτης και τη μεγαλώνουν.
Περιφέρειες στρατηγικής σημασίας, όπως η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, στέλνουν το μήνυμα της πολιτικής αποδυνάμωσης ή και συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική δυναμική της Ν.Δ.
Η μάχη του σταυρού
Και η μάχη του σταυρού εξελίσσεται πολύ υπέρ της Ν.Δ. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έχουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, στρατηγική προσωπικής προβολής και διεκδίκησης του σταυρού σε πανελλαδική βάση.
Στις πόλεις και τις περιοχές που επισκέπτομαι συναντώ συχνά «γαλάζιους» υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι αναπτύσσουν εντυπωσιακή δυναμική. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μπει ακόμα στον αγώνα γιατί δεν έχουν δυνατότητες για πανελλαδική προεκλογική εκστρατεία, ενώ παρατηρείται μεγάλη δυσκολία στην έγκαιρη ολοκλήρωση της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα άλλο μεγάλο πλήγμα για την ευρωεκλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «καπέλωμα» του κ. Τσίπρα από τον κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε πολιτικό σκάκι στο συγκεκριμένο θέμα, την ώρα που, απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Τσίπρας δεν είχε αντιληφθεί τους ελιγμούς του βασικού αντιπάλου του και έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε αυτό που ήθελε. Σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι θα είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών και πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι τετραετούς διάρκειας, εφόσον το σενάριο της «γαλάζιας παρένθεσης» και της πρόωρης προσφυγής σε κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακυρώθηκε στην πράξη και με υπογραφή Τσίπρα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η ενίσχυση του εκλογικού, πολιτικού πλεονεκτήματος της Ν.Δ. με πρωτοβουλία Μητσοτάκη τής δίνει νέα ώθηση στις ευρωεκλογές, ενώ δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Βασική πρόγνωση
Η βασική πρόγνωση που κάνω για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με βάση όσα παρατηρώ στις προεκλογικές μου περιοδείες, συνοψίζεται ως εξής:
• Πρώτον, άνετη επικράτηση της Ν.Δ. επί του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις δέκα μονάδες.
• Δεύτερον, η Ν.Δ. θα πλησιάσει προς το 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει προς το 20%, με σοβαρές πιθανότητες να πέσει κάτω από αυτό.
Η ευρωεκλογική ψήφος αντιμετωπίζεται σαν πιο χαλαρή από πολλούς ψηφοφόρους, γι’ αυτό παρατηρείται πολυδιάσπαση δυνάμεων και υποχώρηση των ποσοστών των μεγάλων κομμάτων.
Με βάση το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα δημιουργηθεί κλίμα πόλωσης που θα αυξήσει τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ προς τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών, χωρίς όμως να καλυφθεί πλήρως η διαφορά. Και από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να βγει κερδισμένη η Ν.Δ., εφόσον την ευνοεί το γενικό πολιτικό κλίμα.
• Τρίτον, η Χρυσή Αυγή θα παραμείνει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει διασπαστικές τάσεις που εκδηλώνονται στις τάξεις της και την πλήρη απομόνωσή της ακόμα και από την ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά.
• Τέταρτον, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ προβλέπεται να κινηθούν γύρω στα ποσοστά του 2014, με βάση το 8% και το 6% αντίστοιχα.
• Πέμπτον, το Ποτάμι θα πέσει πολύ κάτω από το ποσοστό του 2014 (6%) και θα δώσει μάχη για να μείνει πάνω από το 3%, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ., που πήραν 3,6% το 2014, αντιμετωπίζονται από όλους σαν μια χαμένη υπόθεση.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]