Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Το Μαξίμου για περισσότερο από ένα χρόνο προπαγάνδιζε πως, αν υπάρξει deal με τον Ζάεφ, θα ξεμπερδέψουμε μια για πάντα με τον αλυτρωτισμό των γειτόνων. Με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών φάνηκε ότι η αποδοχή «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας θα αποτελέσουν τα επίμαχα ζητήματα της «νέας εποχής» στο Σκοπιανό.
ΜΕΤΑ την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει δημιουργηθεί ένα νέο στάτους κβο, το οποίο πρέπει να γίνει σεβαστό τόσο από τις σημερινές και τις μελλοντικές κυβερνήσεις όσο και από όλους τους πολιτικούς και τους πολίτες των δύο χωρών. Τα Σκόπια, ή αλλιώς ΠΓΔΜ ή η «Μακεδονία» για τους Σκοπιανούς, πλέον έχουν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όλα θα κριθούν σε βάθος χρόνου.
ΘΑ ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα μας να μην είχε υπάρξει η συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά, από τη στιγμή που πλέον αποτελεί διεθνή συνθήκη, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται από κανέναν. Αρα, δηλώσεις όπως π.χ. του Απόστολου Τζιτζικώστα ότι δεν θα αλλάξει τις πινακίδες οδικής σήμανσης που γράφουν «Σκόπια» για να δείξει ότι είναι «αντιστασιακός» όχι μόνο δεν έχουν κανένα νόημα, αλλά ακούγονται ως αστείο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΑ όποια πιθανά προβλήματα προκύψουν στο μέλλον θα είναι, δυστυχώς, πολύ πιο σοβαρά από τις πινακίδες των δρόμων. Το χθεσινό ανυπόστατο δημοσίευμα του BBC περί ύπαρξης… καταπιεσμένης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα δείχνει το τι μπορεί να συμβεί. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το ρεπορτάζ ήταν απλώς λάθος ή αν ήταν προπαγανδιστική προβοκάτσια υποκινούμενη από συμφέροντα.
ΓΙΑΤΙ πλέον το παιχνίδι μπορεί να… χοντρύνει και να παίζεται σε διεθνή γήπεδα. Μικρή σημασία έχει ακόμα και η αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Γιατί όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν δημοσιεύματα τέτοιου βεληνεκούς, όπως του BBC. Τι έπαιξε ως «είδηση», τι αναπαρήγαγαν τα μέσα ενημέρωσης σε πολλές χώρες; Την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Αυτό έμεινε.
ΚΑΙ, επειδή το BBC είναι κατά γενική ομολογία έγκυρο και έγκριτο μέσο ενημέρωσης, η «είδηση» έχει αξία! Ακόμα κι αν το διαψεύσει ο ίδιος ο Ζάεφ, η «είδηση» θα έχει παίξει. Αύριο μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη «είδηση» από κάποιο άλλο μεγάλο διεθνές μέσο ενημέρωσης. Κάπως έτσι, όμως, μπορεί να χτιστεί η επόμενη ημέρα της αλυτρωτικής προπαγάνδας των γειτόνων μας. Και πίσω από αυτή την προπαγάνδα μπορεί να κρύβονται και διεθνείς παράγοντες που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.
ΤΟ ζήτημα είναι ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών είμαστε πιο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους «χτυπήματα». Και πως μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπιστούμε ακόμα και ως «γραφικοί» από κάποιες μεγάλες χώρες, ενώ στην πραγματικότητα θα παλεύουμε για να αποδείξουμε τα αυτονόητα!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου