Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Είκοσι χρόνια πριν, μας έμοιαζαν γραφικοί ορισμένοι τύποι στην Νέα Υόρκη ή άλλες μεγαλουπόλεις της Δύσης, οι οποίοι διαδήλωναν για την κλιματική αλλαγή και την ρύπανση του περιβάλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ ο άνθρωπος έχει τα πρώτα μετρήσιμα στοιχεία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να πανηγυρίζει για το ψύχος και σκωπτικά να εγκαλεί τους θιασώτες της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η αλήθεια είναι πολύ πιο πολύπλοκη για να μπορέσει να ανατραπεί από έναν χιονιά.
Τις βιβλικές εικόνες με τα τεράστια κύματα, τις πλημμυρισμένες πόλεις και το δυστοπικό μέλλον που παρουσιάζουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορεί να μην τις ζήσουμε εμείς ως γενιά, δεν παύουν ωστόσο να υπενθυμίζουν πως το περιβάλλον δεν είναι χαλυβδωμένο και η συνεχής αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και των αναγκών του έχουν άμεση επίπτωση στον πλανήτη μας. Δεν χρειάζεται να πάμε σε μακροσκελείς αναλύσεις, μόνο το πιάτο μας να κοιτάξουμε και θα καταλάβουμε.
Διαβάζοντας Τα Νέα της Πέμπτης, 07/02/2018 στο ρεπορτάζ του Προκόπη Γιογιόκα, μάθαμε πως στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν τουλάχιστον 36 είδη καρχαριών (μην φοβάστε είναι ακίνδυνοι), από τα οποία τα 24 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης. Τι σχέση αναρωτιέστε έχουν οι καρχαρίες με το πιάτο μας; Μισό λεπτό…
Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, ακολουθείται μία τακτική από ασυνείδητους ψαράδες οι οποίοι πιάνουν στα δίχτυα τους καρχαρίες, τους πετσοκόβουν και τους σερβίρουν στα πιάτα μας με την ταμπέλα του… γαλέου και του ξιφία. Αν σας αρέσει η γεύση τους, τότε περιμένετε λίγο ακόμα, καθώς κάτι τέτοιο πέραν από την εξαφάνιση του καρχαρία, προκαλεί και προβλήματα υγείας για τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι καρχαρίες ως ανώτεροι θηρευτές βιοσυσσωρεύουν βαρέα μέταλλα και άλλους ρυπαντές.
Σίγουρα εγώ και εσείς δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα κάτι για να μην κινδυνεύουν οι καρχαρίες, αυτό που μπορούμε, όμως, είναι να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση, να περιορίσουμε τα πλαστικά και να συμβάλλουμε στην εξισορρόπηση του οικοσυστήματος στις θάλασσες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα έχουν περισσότερα πλαστικά απορρίμματα από ότι ψάρια.
Είναι, όμως, και θέμα οικονομίας. Όσο περισσότερο επηρεάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα και εξαφανίζονται οι χελώνες και οι καρχαρίες, τόσο αυξάνονται οι μέδουσες οι οποίες τρέφονται με προνύμφες ψαριών τα οποία και με την σειρά τους μειώνονται σε αριθμό! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ψάρια να είναι λιγότερα και οι ψαράδες να βλέπουν στα δίχτυα τους ψάρια τα οποία δεν θα έπρεπε να ψαρεύουν, αλλά λόγω της ολοένα και μειούμενης ψαριάς αναγκάζονται να πουλήσουν με τους παράνομους τρόπους που περιγράψαμε πιο πάνω.
Δεν είναι μακρινά όλα αυτά, αφορούν το πιάτο μας, την υγεία μας και την οικονομία μας και μακάρι κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα να έχουμε λύσει τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και να διαδηλώνουμε για την κλιματική αλλαγή. Μακάρι.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr