Η κυβέρνηση με μια πλειοψηφία 153 προθύμων βουλευτών επικύρωσε την περιώνυμη συμφωνία, η οποία ισοδυναμεί με μια μεγάλη εθνική υποχώρηση. Η γειτονική χώρα όχι μόνο θα ονομάζεται επισήμως πλέον «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ταυτοχρόνως αποκτά «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα και «μακεδονικό» λαό.
Η εφημερίδα μας έχει ταχθεί εξαρχής κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ γιατί θεωρεί ότι οι γείτονες αναβαθμίζονται σε διεθνές επίπεδο και κερδίζουν όλα όσα ήθελαν, χωρίς η δική μας χώρα να έχει αποκομίσει κάποιο εθνικό όφελος από τη συμφωνία αυτή.
Ακόμα και η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό εξουδετερώνεται στην πράξη από την πρόνοια που λαμβάνεται στα άρθρα της συνθήκης για την αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας και του «μακεδονικού» λαού, που ούτε στην πραγματικότητα υφίστανται ούτε ιστορικά υπήρξαν ποτέ, όπως έχουν καταδείξει ιστορικοί επιστήμονες και γλωσσολόγοι, πανεπιστημιακοί και διπλωμάτες.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ολοι κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οτι οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων ομιλούν μια γλώσσα βουλγαρική με σερβικά στοιχεία και η οποία ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Καμία σχέση δεν έχουν δηλαδή με την ελληνική Μακεδονία.
Αυτούς αναγνωρίσαμε σήμερα ως «Μακεδόνες» με τη συμφωνία του κ. Τσίπρα, ο οποίος ενέδωσε στις ισχυρές πιέσεις του διεθνούς παράγοντα. Και τώρα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βρεθούμε απέναντι στις εστίες αλυτρωτισμού που αναζωπυρώνονται στους γείτονες.
Ολα αυτά όμως θα είχαν αποφευχθεί εάν δεν υπήρχαν οι πρόθυμοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού και της ΔΗΜ.ΑΡ. για να δώσουν την ψήφο τους στον κ. Τσίπρα ώστε να περάσει την κύρωση της συμφωνίας. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]