Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η πολιτική της καταγγελίας και της άρνησης δεν βοήθησε ούτε τη χώρα, ούτε τους πολίτες της, αφού τα Μνημόνια ήταν μεγάλο πρόβλημα, αλλά η διαχείρισή τους ακόμα μεγαλύτερο.
Ηταν μια διαχείριση που έγινε με κομματικούς όρους, προσωπικές φιλοδοξίες και ορίζοντα που τελείωνε στις επόμενες εκλογές. Παρόλο μάλιστα που το πολιτικό σύστημα οδηγήθηκε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, το γεγονός ότι το έκανε αναγκαστικά διότι αλλιώς δεν έβγαιναν τα κουκιά της εξουσίας ακύρωνε την ουσία της συνεργασίας και κάθε προοπτική συναίνεσης. Θα μπορούσε άραγε να έχει γίνει διαφορετικά; Αν υπήρχε εποικοδομητική πολιτική, όπως αν υπήρχε και περισσότερη εποικοδομητική δημοσιογραφία, ναι.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Αφορμή για τις σκέψεις αυτές δεν είναι μόνο ο νέος χρόνος όπου όλα μοιάζουν σαν μια καινούρια ευκαιρία, αλλά και ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ της Δανάης Αλεξάκη για το περιοδικό «Σχεδία», το οποίο παρεμπιπτόντως αποτελεί ιδανικό παράδειγμα εποικοδημητικής αλληλεγγύης. Γράφει λοιπόν για την τάση σε μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ να ενισχύεται η δημοσιογραφία που μαζί με την είδηση προβάλλει και τη λύση. Που δεν σταματά στην καταγγελία του προβλήματος, αλλά συνεχίζει με προτάσεις για την αντιμετώπισή του.
«Πολλά ερευνητικά ρεπορτάζ θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με μια συζήτηση για το πώς το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζεται με επιτυχία σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη. Οταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα, δεν συμβιβάζονται με τη διαιώνισή τους», σημειώνεται σε άρθρο του αμερικανικού Δικτύου για την Δημοσιογραφία της Λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως γράφει η Σχεδία, οι Νιου Γιορκ Τάιμς και ο Ντέιβιντ Μπόρνσταϊν, εγκαινίασαν μια στήλη με την ονομασία Fixes (επιδιορθώσεις) που πραγματεύεται προτάσεις για τη βελτίωση της παγκόσμιας κατάστασης. Θα χρειαστούν, αν αναλογιστεί κάποιος πως λέξη της χρονιάς για το 2018, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, ήταν «toxic» (τοξικό).
Το 2019 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Πολλαπλές κάλπες, Συμφωνία των Πρεσπών, Συνταγματική Αναθεώρηση, διαχείριση κόκκινων δανείων, μεγάλες δίκες με πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο και ταυτόχρονα ένα προβληματικό διεθνές περιβάλλον με το Brexit σε εξέλιξη, τη Γαλλία και τη Γερμανία σε αδύναμη θέση, την Αμερική υπό τη διακυβέρνηση του Τραμπ και τόσα άλλα. Για αυτό θα χρειαστούμε περισσότερο από ποτέ μια εποικοδομητική αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ας είναι αυτή η λέξη για το 2019.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]