Γράφει η Κατερίνα Παπανάτσιου – Υφυπουργός Οικονομικών
Ο προϋπολογισμός του 2019, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, εκφράζει αυτή τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο. Δεν είναι μόνο κατ’ όνομα μεταμνημονιακός. Εμπεριέχει για πρώτη φορά -μετά την πολυετή περίοδο των Μνημονίων- επεκτατικά μέτρα ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ, μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας και την ελάφρυνση από βάρη της προηγούμενης περιόδου. Με αυτό το δεδομένο, μπορούμε να πούμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός περιλαμβάνει μία σημαντική δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της λιτότητας.
Η πολιτική αυτή κατεύθυνση, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, θα συνεχιστεί το 2019, με παρεμβάσεις που κινούνται πέραν των ήδη νομοθετημένων εξαγγελιών. Σκοπός μας είναι, με στοχευμένα και κατάλληλα μέτρα, το φορολογικό σύστημα να γίνει ακόμα πιο δίκαιο.
Ενα από τα κεντρικά στοιχήματα του 2019 είναι η στήριξη της νέας γενιάς, ως πυρήνα για την ανάπτυξη της χώρας. Μετά την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, η κυβέρνηση πρέπει από εδώ και στο εξής να στρέψει το βλέμμα της στους νέους ανθρώπους. Στόχος είναι να στηριχτούν όσοι βρίσκονται εδώ και ξεκινάνε τη διαδρομή τους στη ζωή, αλλά να επιστρέψουν και οι νέοι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Πρέπει να δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της έρευνας. Χρειάζεται επίσης να στηριχθούν οι προσπάθειες των νέων ανθρώπων στις start-up επιχειρήσεις αλλά και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, η ανάπτυξη των οποίων ιεραρχείται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ηδη έχουν δοθεί σχετικά φορολογικά κίνητρα, ενώ εξετάζουμε και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις.
Φυσικά, αυτή η προσπάθεια πρέπει να εξελιχθεί σε ένα όσο το δυνατόν πιο ρυθμισμένο εργασιακό περιβάλλον. Για εμάς, δεν νοείται ανάπτυξη με υποκατώτατο μισθό, με αδήλωτη εργασία, με εργοδοτική αυθαιρεσία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας -που πρόσφατα ίσχυσαν ξανά- και η πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς είναι για την παρούσα κυβέρνηση βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη.
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον εκτός Μνημονίων επιτρέπει να αποτυπώνονται καλύτερα οι διαφορές ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, στα διαφορετικά πολιτικά σχέδια και τις ιδεολογίες. Το 2019 θα δώσει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για το πώς φαντάζεται ο καθένας την επόμενη μέρα. Επομένως, θα είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά.
Από την πλευρά μας, θέλουμε να προχωρήσουμε με λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα…
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]