Γράφει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου*
Και ενώ θα προσδοκούσε κανείς η κρίση να οδηγήσει σε πολιτικές που θα εξισορροπούσαν ή έστω θα άμβλυναν τις συνέπειές της, στην πραγματικότητα βιώνουμε μία υποχώρηση της προστασίας του καταναλωτή, σε όλα τα επίπεδα, η οποία αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία με την υποβάθμιση της ζωής των ελληνικών νοικοκυριών.
Είναι γεγονός εξάλλου και εξαιρετικά ανησυχητικό, ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2018 εκπνέει η προστασία της κύριας κατοικίας, η οποία σήμερα υφίσταται με το νόμο Κατσέλη.
Η προστασία της κύριας κατοικίας, όπως καθιερώθηκε με αυτό το νόμο, είναι αναμφισβήτητα ένας διαχρονικά αναγκαίος θεσμός. Σήμερα όμως η προστασία αυτή είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε, δεδομένου ότι η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας έχει αποτύχει παταγωδώς, οι ρυθμίσεις που παρέχουν οι τράπεζες δεν είναι ούτε ρεαλιστικές ούτε βιώσιμες, ενώ αρχίζουν να οργιάζουν πλέον στη χώρα μας οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις των δανείων σε funds.
Επιπροσθέτως, πρόσφατη έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος απέδειξε ότι 4 στους 10 καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και πολλοί από αυτούς προχωρούν σε ρυθμίσεις. Δυστυχώς η ενεργειακή φτώχεια έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα μας.
Τι χρειάζεται να γίνει σήμερα
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει ΑΜΕΣΑ τις ευθύνες της και να μην επιτρέψει την κατάργηση του μοναδικού εργαλείου (ν. Κατέλη) που διαθέτουν οι οφειλέτες προκειμένου να προστατεύσουν την κατοικία τους και να επιτύχουν μία αξιοπρεπή ρύθμιση των χρεών τους.
Προτείνει δε:
– Να επαναφέρει ως μόνιμη, και όχι απλά να παρατείνει, την προστασία της κύριας κατοικίας.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
– Να αμβλύνει τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία, τα οποία είναι αυστηρά και αφήνουν εκτός προστασίας χιλιάδες οφειλέτες.
– Να μεριμνήσει για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού δικτύου παροχής συμβουλών σε θέματα υπερχρέωσης.
– Να προαγάγει την επιμόρφωση και την εκπαίδευση σε θέματα υπερχρέωσης, με αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και σχετικά με την εφαρμογή του νόμου.
Τέλος, προσδοκούμε και ευελπιστούμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα προστατεύσει την κύρια κατοικία, ώστε το 2019 κανείς να μη χάσει το σπίτι του και να μη βιώσει οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
* H Παναγιώτα Καλαποθαράκου είναι Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ – Μέλος της ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση»
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]