Γράφει ο Γιάννης Δραγασάκης*
Για να το επιτύχουμε αυτό καλούμαστε να υπερβούμε τόσο τις παθογένειες του παρελθόντος, που οδήγησαν στη χρεοκοπία, όσο και τη βαριά κληρονομιά της κρίσης, αλλά και να υλοποιήσουμε τους αναγκαίους μετασχηματισμούς, τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά σε ευρύτερες συνθήκες προκλήσεων και ανατροπών υπό την επίδραση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής αλλαγής, των εμπορικών ανταγωνισμών, των διευρυνόμενων ανισοτήτων αλλά και των πολεμικών εντάσεων που ανακύπτουν σε διάφορες περιοχές πιο κοντά ή πιο μακριά μας.
Η αντιστροφή της ύφεσης και η αλλαγή της φοράς των πραγμάτων αποτυπώνεται στη με επιταχυνόμενο ρυθμό εξέλιξη του ΑΕΠ, στη σημαντική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, στο θετικό ισοζύγιο στην ίδρυση επιχειρήσεων και στον περιορισμό του brain drain.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά, έπειτα από εκτενή διαβούλευση και τη θετική υποδοχή της από τους Ευρωπαίους εταίρους, διαθέτει εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Η στρατηγική αποτελεί μια ισχυρή αφετηρία για τα επόμενα βήματα προς την ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος. Ενσωματώνοντας σε αυτή τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει όρους σχεδιασμού και πολυετούς υλοποίησης πολιτικών. Στην κατεύθυνση αυτή ενδεικτικά καταρτίζονται τομεακά προγράμματα όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2021, το πολυετές σχέδιο για την αύξηση των εξαγωγών, καθώς και το Πρόγραμμα Περιφερειακής Σύγκλισης.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ήδη καταρτιστεί ένα 5ετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο κατά την υλοποίησή του θα λειτουργεί ως το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα υλοποιεί την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και θα εξειδικεύει τους εθνικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους, συνθέτοντας τα επιμέρους σχέδια σ’ ένα συνεκτικό πρόγραμμα. Σύντομα αναμένεται και το σχέδιο νόμου για την κατάρτιση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των 5ετών εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι έτοιμο προς υλοποίηση την 1.1.2021, οπότε και αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος και το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027).
Ακόμα, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, ο νέος αναπτυξιακός νομός εμπεδώνει καθεστώς διαφάνειας σε ρήξη με τα κακώς κείμενα των προηγούμενων, ενώ είναι ήδη σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Στον τομέα της χρηματοδότησης έχουμε δημιουργήσει ή είναι στο στάδιο της δημιουργίας μία δέσμη από 50 περίπου χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα που καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες της οικονομίας, ενώ ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στα πρότυπα ευρωπαϊκών καλών πρακτικών.
Παράλληλα με την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την κινητοποίηση της συμμετοχής της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία που αφορά τους πολλούς, θεμελιώνουμε το νέο κοινωνικό κράτος μέσα και από τη μετεξέλιξη έκτακτων εργαλείων προστασίας από τις συνθήκες κατάρρευσης που προκάλεσε η κρίση, σε πολιτικές μόνιμες, καθολικές και στοχευμένες.
Συνολικά μιλούμε για ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού, της πορείας της χώρας και της ανάπτυξης, με καθορισμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και αξιολόγησης πολιτικών. Εκεί θα στοχεύσουν και οι μεγάλες προτεραιότητες της νέας 4ετίας.
*Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]