Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, μακροσκελής, χωρίς έμπνευση αλλά γεμάτη θριαμβολογίες για τα «επιτεύγματα» του ΣΥΡΙΖΑ, έμοιαζε με μια αγγαρεία που έπρεπε να γίνει στον «τόπο του εγκλήματος». Εκεί όπου ο ίδιος έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα στον ελληνικό λαό και τα οποία τώρα τον κυνηγούν βυθίζοντας στο ναδίρ τους δείκτες αξιοπιστίας του.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για αυτό σε πολλά σημεία η ομιλία του πρωθυπουργού έμοιαζε με απολογία. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι χάρη στη διαπραγμάτευσή του «που έφτασε στα άκρα» πέτυχε χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι πολίτες να γλιτώσουν από μέτρα ύψους 5 δισ.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τη διαπραγμάτευση του 2015 επιβάρυνε την οικονομία με 86 δισεκατομμύρια ευρώ, ισχυρίζεται ότι μας έσωσε από μέτρα ύψους 5 δισ.! Και αυτό ψέμα είναι. Εάν δεν είχαμε το «ατύχημα» Τσίπρα με τις πρόωρες εκλογές του 2015, η οικονομία θα είχε ανάπτυξη 2,5% με 3% και το υψηλό πλεόνασμα θα χρηματοδοτείτο από την αύξηση του εθνικού εισοδήματος. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει σωρευτική ύφεση 1,5% στη διετία 2015-2016 και είναι πιο δύσκολη η επίτευξη ακόμη και των χαμηλών στόχων πλεονάσματος. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν από τη διαρκή αύξηση των φόρων και οι συνταξιούχοι από τις αλλεπάλληλες περικοπές των αποδοχών τους.
Το κύριο χαρακτηριστικό όμως της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η έλλειψη σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό αλλά την ίδια ώρα κρατά κλειστή την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συγγενείς και φίλους ενώ υπερφορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η αμηχανία του εμφανής. Ενώ το Πάσχα μιλούσε για «ανάσταση» της οικονομίας, στη ΔΕΘ είπε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής μεταθέτοντας για το 2017 την ανάπτυξη. Εβαλε ως στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όταν οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα ότι με τους σημερινούς ρυθμούς η υποδόση των 2,8 δισ. της πρώτης αξιολόγησης δεν θα καταβληθεί στο σύνολό της το 2016.
Ακόμη και το σύνθημα για την Ελλάδα του 2021 το είχε πάρει από τον Α. Σαμαρά που το είχε πρωτοθέσει ως ορόσημο στη ΔΕΘ του 2011.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι αλλού κρίνεται η τύχη του. Η τρόικα επιστρέφει εντός των ημερών και θα ζητήσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, που μέχρι τώρα η κυβέρνησή του σπρώχνει κάτω από το χαλί του Μαξίμου.
«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ»
«Δεν μασάμε», ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας στις διαμαρτυρίες έξω από τη ΔΕΘ των τεχνικών της τηλεόρασης που απειλούνται άμεσα να χάσουν τη δουλειά τους.
Βεβαίως «δεν μασάει» ο κ. Παππάς με τη βουλευτική και υπουργική του αποζημίωση. Οι 1.800 απολυμένοι των καναλιών δεν θα έχουν να «μασήσουν» επειδή ο κ. Παππάς με την αστεία μελέτη των συντρόφων της Φλωρεντίας περιόρισε τις τηλεοπτικές άδειες σε μόλις τέσσερις. Θα έπρεπε να ξέρει ο υπουργός ότι ορισμένες φορές προτιμότερο είναι να μασάς από το να μιλάς γιατί αυτά που λέει θα τα βρει μπροστά του. Αλήθεια, όταν ο πρωθυπουργός μίλησε για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες ο κ. Παππάς και ο κ. Σπίρτζης χειροκρότησαν ή μήπως κοίταζαν προς Καλογρίτσα μεριά;
ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε την ιδέα να χορέψει τσάμικο με τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρίας «Ακτωρ», συμφερόντων Λ. Μπόμπολα, για να γιορτάσουν την παράδοση ενός τμήματος του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ. Η σχετική φωτογραφία έγινε «viral» από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δαιμονοποιήθηκε από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ως ντοκουμέντο διαπλοκής. Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας έχει φωτογραφηθεί με τα ίδια στελέχη του «Ακτορα» δύο φορές. Μία στο Κιάτο και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωθυπουργός φορούσε και το «κράνος» του μηχανικού. Απλώς τώρα δεν είναι διαπλεκόμενες οι εταιρίες αλλά αντιδιαπλεκόμενη η κυβέρνηση…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου