Στη συνάντηση των Βρυξελλών θα μετέχουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 32 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ενώ θα δώσουν το παρών -πέραν του Ολλανδού γ.γ. Μαρκ Ρούτε- ανώτατοι αξιωματικοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι από την έδρα των συμμαχικών δυνάμεων στη Μονς και τα στρατηγεία της Στουτγάρδης, του Ραμστάιν, του Μπρούνσουμ Ολλανδίας, ειδικοί στα θέματα αντιπυραυλικής άμυνας κ.λπ. Αλλωστε προ ημερών στο Ρετζίκοβο της βόρειας Πολωνίας άρχισε η πλήρης ενεργοποίηση της ειδικής βάσης (διευρυμένης αεράμυνας, αντιπυραυλικής, ραντάρ κ.λπ.). Παρόμοια βάση εδρεύει στο Ντεβασέλου της νότιας Ρουμανίας.
Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος, που ονομάζεται Oreshnik (φουντουκιά) και χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στο προ 4 ημερών χτύπημα στην Ουκρανία, είναι ένα όπλο που δεν έχει προηγουμένως αναφερθεί δημοσίως. Σε μια απρογραμμάτιστη τηλεοπτική εμφάνιση την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε ότι το χτύπημα στην πόλη Ντνίπρο ήταν δοκιμαστικό σε συνθήκες μάχης με «ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας». Ο Πούτιν είπε ότι είχε αναπτυχθεί «σε μια μη πυρηνική υπερηχητική διαμόρφωση» και ότι η «δοκιμή» ήταν επιτυχής και έπληξε τον στόχο της. Αναμφίβολα οι Δυτικοί είναι πολλοί προσεκτικοί γιατί δημιουργούνται νέα δεδομένα και παγκοσμιοποιημένες διαστάσεις στον σχεδόν τριών χρόνων πόλεμο.
Ταχύτητα
Η αεράμυνα προς το παρόν δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον Oreshnik που επιτίθεται με ταχύτητα 10 Mach ή 2,5-3 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Τα υπερηχητικά βλήματα ταξιδεύουν με ταχύτητες τουλάχιστον 5 Mach (πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου) και μπορούν να κάνουν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή τους. «Σήμερα δεν υπάρχουν μέσα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου όπλου», καυχήθηκε ο Πούτιν.
Κεφαλές
Ο πύραυλος Oreshnik θα μπορούσε να έχει τρεις έως έξι κεφαλές. Ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, συντάκτης περιοδικού άμυνας με έδρα τη Μόσχα, δήλωσε ότι ο πύραυλος έχει πολλαπλές κεφαλές ανεξάρτητης καθοδήγησης. Σε αυτή την περίπτωση ήταν συμβατικές οι κεφαλές, αλλά θα μπορούσε επίσης να φέρει πυρηνικές. Η πρακτικά ταυτόχρονη άφιξη των κεφαλών στον στόχο δείχνει ότι το σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό ενώ εκτοξεύτηκε από την περιοχή Kapustin Yar στην περιοχή Astrakhan, περίπου 900 χιλιόμετρα από το Ντνίπρο
Ενας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς (IRBM) έχει βεληνεκές 1.000-5.500χλμ., επίπεδο χαμηλότερο από αυτό ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Η εμβέλεια του Oreshnik θα μπορούσε να είναι στην κορυφή του ενδιάμεσου, περίπου 3.000-5.000 χιλιόμετρα. «Σε κάθε περίπτωση, γίναμε μάρτυρες της πρώτης πολεμικής χρήσης στην ιστορία από τη Ρωσία ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς», είπε στην Izvestia ο Ντμίτρι Κόρνεφ, συντάκτης του εξειδικευμένου περιοδικού Military Russia.
Προέλευση
Το αμερικανικό Πεντάγωνο περιέγραψε τον Oreshnik ως «πειραματικό» πύραυλο που βασίζεται στον ρωσικό RS-26 Rubezh ICBM. Λίγα είναι γνωστά για τον Rubezh (τροποποίηση του Topol ICBM). Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε, επικαλούμενο πηγή, ότι το 2018 η ανάπτυξη του Rubezh είχε παγώσει στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος όπλων έως το 2027, για να δοθεί προτεραιότητα σε ένα άλλο σύστημα, το Avangard.
Συρία: Μεγάλες διαδηλώσεις Αλαουιτών μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει επίθεση σε χώρο λατρείας τους
Απειλή
«Το βεληνεκές του σημαίνει ότι το Oreshnik μπορεί να απειλήσει σχεδόν όλη την Ευρώπη», αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ειδικός όπλων. Οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ενωση υπέγραψαν το 1987 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας (Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ) συνθήκη, συμφωνώντας να εγκαταλείψουν κάθε χρήση πυραύλων με βεληνεκές 500-5.500χλμ. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα αποχώρησαν από τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς το 2019, κατηγορώντας η μία την άλλη για επιμέρους παραβιάσεις.
Θερμοβαρικά όπλα
Η Ρωσία αναπτύσσει θερμοβαρικά drones, ικανά να προκαλέσουν φρικτούς τραυματισμούς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα. Οι θερμοβαρικές κεφαλές «αεροζόλ ή βόμβες κενού» είναι ικανές να παραβιάζουν τις στρατιωτικές αποθήκες, να καταστρέφουν ισχυρούς και δυνατά οχυρωμένους τοίχους και να προκαλούν έκρηξη των ανθρώπινων πνευμόνων αλλά και ρήξη βολβών στα θύματά τους. Σύμφωνα με διαβαθμισμένη μελέτη, η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τροποποιημένα επιθετικά drones που φέρουν θερμοβαρικές κεφαλές εναντίον της Ουκρανίας.
Η έκθεση αναφέρει ότι ένα εργοστάσιο παραγωγής, που βρίσκεται στην Alabuga, στην περιοχή του Ταταρστάν της Ρωσίας, εξοπλίζει τα ιρανικά/ρωσικά drones Shahed με αυτά τα καταστροφικά φορτία τουλάχιστον από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα θερμοβαρικά πυρομαχικά, γνωστά και ως βόμβες αερολύματος ή κενού, λειτουργούν διασπείροντας εκρηκτικά σε ένα νέφος αερολύματος αερίου, υγρού ή εκρηκτικού σε σκόνη που αναμιγνύεται με τον περιβάλλοντα αέρα και δημιουργείται μια τεράστια βολίδα που παράγει εκρηκτική υπερπίεση με θερμοκρασίες έως και 3.000°C που διαρκούν για εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου προκαλώντας απίστευτα τραύματα.
Αόρατοι και υψηλόβαθμοι Βορειοκορεάτες στη Ρωσία
Τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία καθοδηγούνται από στρατηγό που καλύπτεται από άκρα μυστικότητα και είναι πολύ κοντά στον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Μποκ είναι ο ανώτατος αξιωματικός επικεφαλής της βορειοκορεατικής δύναμης. Επίσημα είναι ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου και επιβλέπει την ενσωμάτωση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις ρωσικές δυνάμεις, στο να αποκτήσουν εμπειρία μάχης και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για μελλοντικές στρατιωτικές αναπτύξεις. Ουκρανός συνταγματάρχης τον κατέταξε, μαζί με τον υποστράτηγο Σιν Κουμ Τσεόλ και τον αντιστράτηγο Ρι Τσανγκ Χο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου, ως έναν από τους στρατηγούς που διοικούν περίπου 10.500 άντρες στη Ρωσία.
Ο Κιμ διοικούσε μέχρι πρόσφατα μονάδα ειδικών δυνάμεων 200.000 στρατιωτών, επιφορτισμένη με μυστικές και αποσταθεροποιητικού πλαισίου αποστολές στην Κορεατική Χερσόνησο. Το προφίλ του αναβαθμίστηκε πολύ μετά την επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα τον περασμένο Ιούνιο, με αναφορές να τον προσδιορίζουν ως τον Νο3 στον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό.
Παράνομη στράτευση σε κατεχόμενες περιοχές
Η Ρωσία επιβάλλει αναγκαστική στράτευση στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Ενώ οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται κατά της αναγκαστικής κινητοποίησης, η Ρωσία έχει αρχίσει να αναγκάζει νέους από τα κατεχόμενα εδάφη, στις περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ, της Ζαπορίζια και της ανατολικής Χερσώνας, να υπηρετήσουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι πρώτες αναφορές ήρθαν μέσω διαφόρων καναλιών στον υπογράφοντα από το Μπατάισκ, στην περιοχή του Ροστόφ, και τη Συμφερούπολη της Κριμαίας, στις 16 Νοεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκαν τελετές για την ανάπτυξή τους για να υπηρετήσουν σε μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, στο Ροστόφ, στο Κράι Κρασνοντάρ και στην προσαρτημένη Κριμαία. Κατά τη στράτευση, οι στρατεύσιμοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και τους χορηγείται στρατιωτικό δελτίο ταυτότητας.
Η διεξαγωγή υποχρεωτικής στρατολόγησης από τη Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων σε Καιρό Πολέμου. Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, απαγορεύεται σε κατοχική δύναμη να αναγκάζει άτομα να υπηρετήσουν στις ένοπλες ή βοηθητικές της δυνάμεις, καθώς και να ασκεί πίεση ή να διεξάγει προπαγάνδα για να ενθαρρύνει την εθελοντική κατάταξη στον στρατό. Ωστόσο, από την αρχή της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτοικοι των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (DNR και LNR) έχουν στρατολογηθεί βίαια στη «λαϊκή πολιτοφυλακή», συχνά χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό ή εκπαίδευση, και στάλθηκαν σε μάχη, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες μεταξύ αυτών των ατόμων.