Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 12ου Συνεδρίου του κόμματος να παρουσιάζει το πρόγραμμά του για την επομένη ημέρα της κάλπης. Χωρίς φανατισμούς, μισαλλόδοξο λόγο και συνθήματα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου έχει κριθεί. Το γνωρίζουν όλοι, προσπαθούν να μην το πιστέψουν οι «στρατηγοί» του Μαξίμου, που οργάνωσαν τη συγκέντρωση του πρωθυπουργού την ίδια ώρα με την εναρκτήρια ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το φιάσκο της Θεσσαλονίκης δεν έγκειται στις άδειες εξέδρες, αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με καλύτερη τηλεοπτική κάλυψη. Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι πλέον βρίσκεται σε διάσταση με την κοινωνία. Ο κυνικός τρόπος διακυβέρνησής του, ο εμπαιγμός των πολιτών με τις ψεύτικες υποσχέσεις και την κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος από την οποία έγινε παγκοσμίως γνωστός, η απροκάλυπτη αναξιοκρατία με τις προσλήψεις ημετέρων και τα σκάνδαλα τύπου Πετσίτη που θυμίζουν περασμένες δεκαετίες, όλα αυτά συνθέτουν ένα μίγμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Οσοι πιστεύουν ότι με το «μέρισμα» και τις «παροχές» ο Τσίπρας θα γυρίσει το παιχνίδι μάλλον δεν έχουν επαφή με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η μέση οικογένεια λόγω της υπέρογκης φορολογίας και της ακρίβειας σε διατροφή και θέρμανση.
Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης εξαντλείται και μάλιστα με επιδεινούμενους όρους. Ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος, που βλέπει το κόμμα του να έχει χτυπηθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών, σε καθημερινή πλέον βάση ρίχνει τορπίλες πότε κατά του Κοτζιά και πότε κατά των στελεχών του που αλληθωρίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην οικονομία η επενδυτική άπνοια έχει παγιωθεί, το Δημόσιο βρίσκεται εκτός αγορών, οι τράπεζες υπολειτουργούν και η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει επαγγελματίες και μικρομεσαίους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Για αυτό έχει σημασία η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προτάξει στον πολιτικό του λόγο την ανάγκη «παλινόρθωσης» της μεσαίας τάξης μέσω της μείωσης της φορολογίας και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων όχι με επιδοματικά μπαλώματα αλλά με αύξηση του κατώτατου μισθού, σε συνάρτηση με τον ρυθμό ανάπτυξης. Η «πρώτη φορά Αριστερά» μεγάλωσε τις κοινωνικές ανισότητες και ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη, οι «νεοφιλελεύθεροι» της Ν.Δ. έχουν βάλει στο επίκεντρο των πολιτικών τους αδύναμους με μειώσεις στους έμμεσους φόρους και δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι βέβαιο ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα βρει μπροστά του ένα ναρκοθετημένο τοπίο. Οσο η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ωστόσο η κοινωνία δείχνει πιο ώριμη από ποτέ. Εχει πληρώσει ακριβά τα ψέματα του Τσίπρα και ακούει με προσοχή τις πολιτικές προτάσεις του Μητσοτάκη.
Οι «βόμβες» του Πετσίτη
Το είχαμε προβλέψει, οι μηχανισμοί του Παππά σε λίγο θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι ο περιβόητος Πετσίτης ήταν «διακεκριμένο» στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και οι αμοιβές του συνδέονται με επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές με ΔΕΚΟ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου βρίσκεται σε δυσχερή θέση γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα για τη δράση του «Μανόλο». Το όνομα του Πετσίτη ακριβώς κάτω από αυτό του Τσίπρα στο σημείωμα με τα στοιχήματα της Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015 αποτυπώνει τις στενές σχέσεις του με τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι σχέσεις δε του Πετσίτη με το νομικό γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, το όνομα και τη δράση του οποίου αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016 ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι στενές και διαρκείς. Η βόμβα του «Μανόλο» έχει ενεργοποιηθεί και πλέον ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι σε ποια χέρια θα σκάσει.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]