Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Οφείλετε να τους διαβεβαιώσετε ότι δεν θα θιγεί το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να παραμένουν και να δουλεύουν στη χώρα. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε ανθρώπους σαν διαπραγματευτικά εργαλεία», τόνισε η επικεφαλής της «βρετανικής ΓΣΕΕ», Φράνσες Ο’Γκρέιντι, η οποία συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ως σάρκα από τη σάρκα του Εργατικού Κόμματος, τα μέλη των συνδικάτων ακολούθησαν την επίσημη γραμμή υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., έστω κι αν ο αρχηγός Τζέρεμι Κόρμπιν τους άφησε με απορίες. Το σίγουρο είναι ότι οι 6 στους 10 ψήφισαν Bremain.
Δεν το έκαναν από «χαζοχαρούμενο» φιλοευρωπαϊσμό, αλλά επειδή φοβούνται ότι τα μεροκάματα και οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο με τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. «Φοβόμαστε ότι με το Brexit την πατήσαμε άσχημα», είπε χαρακτηριστικά η Ο’Γκρέιντι, υπενθυμίζοντας ότι μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο μέσος εργαζόμενος έχασε 40 λίρες την εβδομάδα. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι ο μεσαιωνικός θεσμός των zero hour contracts (συμβάσεις μηδενικών ωρών) έχει επεκταθεί σε 1 εκατομμύριο εργαζομένους έναντι 750.000 πέρυσι στο Ηνωμένο. Ο προηγούμενος ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει, αλλά το ίδιο άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει και η Μέι.
«Κάποιοι επιχειρηματίες συμπεριφέρονται σαν αρχιγκάνγκστερ με φωτοστέφανο. Είναι θετικό ότι η πρωθυπουργός υποσχέθηκε να καταπολεμήσει αυτά τα φαινόμενα και να βάλει τους εργαζομένους στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων», τόνισε η επικεφαλής των συνδικάτων. Ο άρρητος φόβος της είναι ότι με τα χέρια ελεύθερα από κάθε ευρωπαϊκή δέσμευση, η συντηρητική κυβέρνηση θα ρίξει τα εργασιακά δικαιώματα στα τάρταρα για να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια και επενδύσεις από τρίτες χώρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου