Οι πρώτες ενδείξεις-συμπτώματα
-Αυξημένη δίψα.
-Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
-Συχνή παρόρμηση για ούρηση.
-Θολή όραση.
-Αυξημένη όρεξη.
-Πολύ ξηρό δέρμα.
-Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια.
Τα προαναφερθέντα είναι απλώς τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη. Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο σώμα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
9 ανησυχητικές επιπλοκές του διαβήτη
Καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οταν πάσχετε από διαβήτη, έχετε αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξετε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και παθήσεις της περιφερικής αρτηρίας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλουν στον σχηματισμό πλάκας, αυτό οδηγεί σε στένωση των αρτηριών και, έτσι, διαταράσσεται η συνήθης ροή του αίματος.
Νευροπάθεια. Η νευρολογική βλάβη ή η νευροπάθεια είναι μία άλλη ανησυχητική επίδραση του διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει πως η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα στο σώμα του πάσχοντος. Αυτή η νευρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο, συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως διαβητική νευροπάθεια.
Νεφροπάθεια. Η νεφροπάθεια είναι μία άλλη επιπλοκή του διαβήτη. Το ανεξέλεγκτο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει νεφρικές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτες, όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό των νεφρών, μειώνοντας την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα απόβλητα και το υπερβολικό υγρό από το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου.
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι οφθαλμικές επιπλοκές ή η αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία άλλη παρενέργεια του διαβήτη. Τα μη ρυθμισμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα μάτια, γνωστά ως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όρασης και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.
Προβλήματα στα πόδια – Διαβητικό πόδι. Το διαβητικό πόδι είναι μια κατάσταση που προκαλείται από κακή κυκλοφορία και βλάβη στα νεύρα στα πόδια. Αυτό μπορεί να κάνει τον πάσχοντα ευάλωτο σε έλκη ποδιών και λοιμώξεις και, επίσης, μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα επούλωσης των πληγών. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία του διαβητικού ποδιού μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό μέρους του ποδιού ή ολόκληρου του ποδιού.
Δερματικές παθήσεις. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να δώσει το απαιτούμενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων, οδηγώντας, έτσι, σε δερματικά προβλήματα. Μερικά από τα δερματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας διαβητικός περιλαμβάνουν ξηροδερμία, μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, κνησμό και αργή επούλωση πληγών.
Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων. Ο διαβήτης μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσία ενός ατόμου και να κάνει το σώμα του επιρρεπές σε λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, δερματικές λοιμώξεις και επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης.
Κακή στοματική υγεία – Περιοδοντίτιδα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να συμβάλει σε σοβαρή ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο στόμα του πάσχοντος. Μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις στοματικές λοιμώξεις.
Θέματα ψυχικής υγείας. Η κακή διαχείριση του διαβήτη μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας. Τέτοιες είναι η κατάθλιψη και το άγχος.
Πώς να διαχειριστείτε τον διαβήτη στο σπίτι
Η διαχείριση μιας χρόνιας κατάστασης υγείας, όπως ο διαβήτης, μπορεί να είναι δύσκολη τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Απαιτείται σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη και μόνο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές που τον συνοδεύουν, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές διαχείρισης του διαβήτη που πρέπει να ακολουθείτε:
-Ασκήστε τακτικά.
-Τρώτε υγιεινά και ελαφριά
-Απαλλαγείτε από το επιπλέον σωματικό βάρος (λίπος).
-Παρακολουθήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
-Πιείτε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που είναι χαμηλές σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Φάκελος «παχυσαρκία»: Αγώνας ενάντια σε μια νόσο-μάστιγα
Αυτή είναι η νέα Μέγκαν Μαρκλ της βρετανικής βασιλικής οικογένειας – Βοούν τα ξένα Μέσα
Τα μεγάλα πλανητικά γεγονότα και οι εκλείψεις του 2025 – Πώς θα επηρεαστούν τα ζώδια
Οι πρωταγωνιστές από τη «Γη της Ελιάς» αποκαλύπτουν τι θα δούμε το 2025
5 tips για να καθαρίσετε εύκολα το σπίτι από το χριστουγεννιάτικο πάρτι
Καφές, τσάι ή σοκολάτα; Τα κατάλληλα ροφήματα για αδυνάτισμα μετά τις κραιπάλες των Χριστουγέννων
Η τέλεια συνταγή με τη γαλοπούλα που περίσσεψε – Φτιάξτε το νοστιμότερο σουφλέ
Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Οι υπέροχες γωνιές στο σαλόνι τους
Πριγκίπισσα Σαρλίν – πρίγκιπας Αλβέρτος: Σπάνιο βίντεο μέσα από το μεγαλοπρεπές παλάτι
Μέλπω Ζαρόκωστα: Μιλά, για πρώτη φορά, μέσα από το γηροκομείο