Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην αποκαλούμενη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, όταν στην πράξη έχει υποβάλει τη χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα και έχει δεσμευθεί για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060.
Δυστυχώς ως τώρα έχουμε μόνο την καθαρή έξοδο από τις αγορές. Τα ελληνικά επιτόκια των 10ετών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί κοντά στο 4,7%, με αποτέλεσμα πρακτικά το Δημόσιο να μην μπορεί να προσφύγει σε δανεισμό, αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστήριζε το καλοκαίρι ότι θα γινόταν δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.
Το βαρύ κλίμα στην ευρωζώνη και η σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών έχουν ως μεγάλο θύμα την Ελλάδα, γιατί μόνο σε μας εμφανίζεται τόσο μεγάλη άνοδος στα επιτόκια δανεισμού.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η αρνητική αυτή εξέλιξη εμποδίζει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να δανειστούν εύκολα και φθηνά και ως εκ τούτου να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά επιτοκίων. Το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται από τη βουτιά των μετοχών και είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των περισσότερων συστημικών τραπεζών βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Αδύναμο τραπεζικό σύστημα, αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές, μείωση των επενδύσεων. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας σήμερα, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να διογκώσει το κομματικό κράτος με χιλιάδες διορισμούς ημετέρων.
Η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη, κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους, που υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προστάτευε, αλλά και για όσους έχουν απομείνει από τη μεσαία τάξη, που αγωνίζονται να δημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες επενδυτικής ερήμωσης και οικονομικής στασιμότητας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]