Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Ενισχυμένος Μητσοτάκης
Στο ΕΛΚ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη γιατί θεωρούν:
• Πρώτον, ότι δίνει με επιτυχία τη μάχη κατά των λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., τους οποίους ακολούθησαν άλλοι λαϊκιστές, δεξιόστροφοι και αριστερόστροφοι, με αποτέλεσμα να έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετο το πολιτικό τοπίο στην Ε.Ε.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν ομιλητές, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία επικράτησαν οι λαϊκιστές και η πρώτη χώρα όπου θα υποστούν μεγάλη πολιτική ήττα με πρωτοβουλία Μητσοτάκη και Ν.Δ.
• Δεύτερον, τα ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, αλλά και οι πάνω από 1.000 σύνεδροι που πήραν μέρος στο συνέδριο του Ελσίνκι, εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας και θεωρούν ότι αναπτύσσει γόνιμο προβληματισμό και επιχειρηματολογία στη βάση μιας στρατηγικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης ο οποίος μίλησε δύο φορές στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ.
• Τρίτον, σε μία περίοδο κατά την οποία τα πολιτικά κόμματα του ΕΛΚ δέχονται μεγάλη πολιτική πίεση, κυρίως από τη σκληρή και την άκρα Δεξιά, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, η Ν.Δ. αναμένεται να βελτιώσει θεαματικά τα ποσοστά της σε σχέση με το 22% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014 και να εκλέξει έξι ή και επτά ευρωβουλευτές, αντί για πέντε.
Η Ν.Δ. είναι ένα από τα δέκα κόμματα στα υψηλά ποσοστά των οποίων στηρίζεται το ΕΛΚ για να επιτύχει ικανοποιητικό μέσο όρο στην Ε.Ε. των 27. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. οδηγεί, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από 751 σε 705, ενώ το ΕΛΚ προβλέπεται να πέσει, από τις 219 που έχει σήμερα, γύρω στις 180. Μεγαλύτερη προβλέπεται η πτώση των Ευρωσοσιαλιστών, από τις 190 στις περίπου 140 έδρες.
• Τέταρτον, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε δυναμικά στο πλευρό της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος, εάν αναδειχθεί το ΕΛΚ πρώτη δύναμη, θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. όχι μόνο συνέβαλαν στη θριαμβευτική εκλογή του κ. Βέμπερ από το συνέδριο με 80% των ψήφων -ο ανταγωνιστής του, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κ. Στουμπ, βρέθηκε στο 20% των ψήφων- αλλά ενισχύουν τη δυναμική του ΕΛΚ προκειμένου να αναδειχθεί ξανά πρώτη δύναμη και να έχει το πλεονέκτημα ο επικεφαλής υποψήφιός του στη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ευρύτερης αποδοχής
Το συνέδριο του ΕΛΚ δημιούργησε νέες δυνατότητες για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Εμπιστεύτηκε τον κ. Βέμπερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι είναι ένας πολιτικός της νέας γενιάς, συστηματικός και ιδιαίτερα εργατικός, ο οποίος δίνει έμφαση σε ζητήματα αρχών, είναι πάντα ανοιχτός στο διάλογο και όταν χρειάζεται είναι ιδιαίτερα αποφασιστικός.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια στενή πολιτική σχέση με τον κ. Βέμπερ και είναι φανερό, από τις δημόσιες δηλώσεις τους, ότι ο ένας υποστηρίζει τον άλλο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον άλλο υποψήφιο, τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, κ. Στουμπ, ο οποίος δίνει έμφαση στο κεντρώο άνοιγμα του ΕΛΚ και στην αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας. Αντίθετα, ο κ. Βέμπερ δίνει προτεραιότητα στα κοινωνικά ζητήματα -στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στην ασφάλεια των πολιτών και, φυσικά, στην οικονομία, η οποία όμως δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα όπως στις ευρωεκλογές του 2014, γιατί με εξαίρεση την Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό την Ιταλία, οι άλλες οικονομίες έχουν αφήσει την κρίση πίσω τους, μπαίνουν στον έκτο χρόνο σταθερής ανάπτυξης και έχουν μειώσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το επίπεδο του 2008.
Η πολυσυλλεκτικότητα Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στο χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Είναι γνωστό ότι μοιράζεται σε πολλά ζητήματα τον προωθημένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό του προέδρου Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της φιλελεύθερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιπλέον υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης στον προβληματισμό του κ. Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωσοσιαλιστών για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Ο κ. Τίμερμανς προέρχεται από τη μετριοπαθή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, είναι συνεπής ευρωπαϊστής και δεν έχει καμία διάθεση να επιχειρήσει ανοίγματα προς την Ευρωαριστερά και ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος κατά την οποία ο Γάλλος επίτροπος, κ. Μοσκοβισί, και ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Μπούλμαν, έπαιρναν πρωτοβουλίες σε αναζήτηση αριστερών συμμαχιών φτάνει στο τέλος της.
Ο κ. Μοσκοβισί δεν κατάφερε να ηγηθεί της ευρωλίστας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δίνει μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 5% που εξασφαλίζει την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Ο κ. Μπούλμαν δεν θα είναι ξανά επικεφαλής της ευρωλίστας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, το οποίο επιχειρεί την ανανέωση σε δύσκολες εκλογικές και πολιτικές συνθήκες.
Το αποτέλεσμα του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ελσίνκι ήταν ιδιαίτερα θετικό για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και για τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Προβλέπεται να υπερασπιστούν ή και να ενισχύσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην Ε.Ε.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]