Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Οπως την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ή την αξιοποίηση του Σεράφειου συγκροτήματος. Οι πιο ψαγμένοι γνωρίζουν ήδη τι εστί Athens Digital Lab. Μπράβο λοιπόν στην Αθήνα, αλλά είναι προφανές ότι δεν φτάνει. Ούτε για τους κατοίκους του δήμου ούτε και για τα εκατομμύρια των πολιτών που κινούνται στους δρόμους της, ως εργαζόμενοι, ως επισκέπτες ή ως αναγκαστικώς διερχόμενοι από και προς άλλες περιοχές.
Το αίσθημα ανασφάλειας με τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα βίας και ανομίας και η καθαριότητα είναι μείζονα θέματα. Για το πρώτο ο δήμος δεν μπορεί να κάνει και πολλά, για το δεύτερο θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερο. Ομως το θέμα δεν είναι ο απολογισμός της θητείας Καμίνη, αυτός θα γίνει σε άλλο χρόνο και με άλλη αφορμή. Το θέμα είναι ότι σε αυτή τη χώρα η καινοτομία είναι υπόθεση μονάδων και όχι συλλογική κατάκτηση. Ο Δήμος Τρικκαίων, για παράδειγμα, που χρόνια τώρα πρωτοπορεί και καινοτομεί, δεν αρκεί μόνος του για να ανακτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το χαμένο κύρος της.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
To ίδιο και οι start up επιχειρήσεις, που αποτελούν προϊόν δουλειάς μιας νέας γενιάς καταρτισμένων ανθρώπων, δεν μπορούν να σώσουν τη συνολική εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας που πλήττεται από ένα πρωτόγονο κράτος. Πριν λίγες ημέρες για παράδειγμα, η Ε.Ε ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί με 12,2 εκατομμύρια ευρώ 246 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από 24 κράτη της Ενωσης για να αναδείξουν τις καινοτομίες τους στην αγορά γρηγορότερα. Ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχει μία (μόνο) ελληνική, που βρήκε έναν επαναστατικό τρόπο συλλογής της ηλιακής ενέργειας επί τόπου στα κτίρια.
Είναι αρκετές οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όμως εκεί λοιπόν που λες ότι κάτι κινείται και ποντάρεις ότι οι νέες ιδέες τους θα δώσουν μια ανάσα στη μνημονιακή Ελλάδα, θυμάσαι το πάθημα της (Taxi) Beat. Η πορεία της στην Ελλάδα είναι γνωστή, όπως γνωστός είναι και ο πόλεμος που της κήρυξαν οι συνδικαλιστές των αυτοκινητιστών και το υπουργείο Μεταφορών. Αύριο μάλιστα θα εκδικαστεί η αγωγή του Νίκου Δρανδάκη κατά του Θύμιου Λυμπερόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση. Μάρτυρας υπεράσπισης θα πάει ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης. Σε μια κανονική χώρα η καινοτομία θα επιβραβευόταν. Στην Ελλάδα ψάχνει το δίκιο της στα δικαστήρια.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]