Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Δυστυχώς, το θύμα από τις αναταράξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι η Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός αγορών και χωρίς χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση στο Βερολίνο κλυδωνίζεται μετά τις απώλειες που είχαν τα δύο κόμματα του μεγάλου συνασπισμού σε Βαυαρία και Εσση και ήδη η κ. Μέρκελ αμφισβητείται ανοιχτά ενώ μαίνεται η κρίση στις σχέσεις της Ιταλίας με την Κομισιόν. Οι εξελίξεις αυτές δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την επίλυση των εκκρεμοτήτων που έχει αφήσει για το τέλος της θητείας της η ελληνική κυβέρνηση.
Το ζήτημα των συντάξεων παραμένει ανοιχτό και η καγκελάριος θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας της προκειμένου να μη «χαριστεί» στην Αθήνα, όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, που εκφράζονται από το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έστειλε ένα μήνυμα που θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το capital.gr, ο κ. Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν στην ΕΚΤ για φθηνό χρήμα. Η ιστορικά πρωτοφανής διόγκωση του χρέους διεθνώς -μαζί και της Ευρώπης- οδηγεί αμετάκλητα τις κεντρικές τράπεζες σε πολιτικές συγκράτησης και στη συνέχεια συρρίκνωσης των ισολογισμών τους με σταδιακή απόσυρση των τεράστιων όγκων κεφαλαίων με τα οποία απάντησαν στην ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης του 2008.
Ηδη το παγκόσμιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα 260 τρισ. δολ. Και από αυτά το 61% αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Το χρέος αυτό έχει τροφοδοτηθεί από τις κεντρικές τράπεζες και έχει μοχλευθεί δεκάδες φορές από το τραπεζικό σύστημα… Ξεπερνά το 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα, που επί Τσίπρα έχασε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, θα βρεθεί τώρα μπροστά σε ένα βουνό δυσκολιών προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
Η πολιτική κρίση στη Γερμανία, η ρήξη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πλάνο μεγαλώνουν τους κινδύνους. Γιατί πάντα οι αγορές ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα και από εκεί που ο κ. Τσίπρας ήθελε να διώξει τη μαντάμ Μέρκελ τώρα μπορεί να χάσει την πιο στενή σύμμαχό του.
Κυβέρνηση «φύγε εσύ, έλα εσύ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο ουσιαστικά περιέγραψε και τα αδιέξοδα του Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, ο κ. Καμμένος μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια». Δηλαδή θα έχουμε κυβέρνηση «φύγε εσύ, έλα εσύ». Ο Καμμένος θα καταψηφίσει τις Πρέσπες αλλά δεν θα ψηφίσει πιθανή πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα χαρτιά ο κ. Τσίπρας μπορεί να έχει εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά με στήριξη αλά καρτ το «σχήμα» δεν θα προχωρήσει μακριά…
Όσα δεν φτάνει ο Τσακαλώτος…
Από το καλοκαίρι κυβέρνηση σχεδίαζε να εκδώσει εντός του φθινοπώρου ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας προκειμένου να δοκιμάσει τις αγορές. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείπεται λόγω των αναταράξεων στην ευρωζώνη και των υψηλών επιτοκίων για τους ελληνικούς τίτλους. Το «αφήγημα» περί τέλους των Μνημονίων δεν άντεξε ούτε την επομένη της Ιθάκης και οι αγορές τιμολογούν ακριβά το ρίσκο της χώρας και την επενδυτική καχεξία που επικρατεί στην οικονομία. Υπό το πρίσμα αυτό δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο Ρόιτερς δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αντλήσει κεφάλαια με την έκδοση ομολόγου. Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία επιβάρυναν το κλίμα και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένο χρηματοδοτικό μαξιλάρι. Μόνο που εάν γίνει χρήση του κουμπαρά οι επενδυτές θα το εκλάβουν ως δείγμα αδυναμίας.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]