Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΟΛΑ δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον Ν. Κοτζιά άρχισε τότε. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην πρόσφατη ταραχώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Ν. Κοτζιάς έθεσε πρώτος θέμα για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια αντεπιτέθηκε ο Π. Καμμένος με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Τα «αλληλοκαρφώματα» Π. Καμμένου-Ν. Κοτζιά είχαν αρχίσει μέρες πριν. Και το θέμα της προφανούς και γνωστής διαφωνίας τους για τη συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι ήταν μόνο το… «ξεκάρφωμα» της υπόθεσης. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο πόλεμος Ν. Κοτζιά-Π. Καμμένου μόλις άρχισε, με τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν «καυτά» στοιχεία η μία για την άλλη.
ΑΥΤΟ το παρασκήνιο εξηγεί γιατί συνέβη και το εξής εντελώς παράλογο: Ο Α. Τσίπρας να επιλέξει να κρατήσει τον Π. Καμμένο, ο οποίος διαφωνεί με τις Πρέσπες κι έχει απειλήσει να ρίξει την κυβέρνηση, και να διώξει τον Ν. Κοτζιά, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία παραμένει -αναβαθμιζόμενη μάλιστα- η επίσημη κυβερνητική πολιτική. Οπως φαίνεται, όμως, ο πρωθυπουργός έκανε μια πιο σύνθετη επιλογή: να διώξει εκείνον που πιστεύει ότι είναι πιο δύσκολο να ανοίξει το στόμα του. Επομένως το «στοίχημα» για τον Α. Τσίπρα είναι αν ορθώς επέλεξε να «στείλει» τον Ν. Κοτζιά και να στηρίξει εμπράκτως τον συνήθως «λαλίστατο» και «ενημερωμένο» Π. Καμμένο. Αλλωστε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κινείται στο παρασκήνιο με την ίδια άνεση με την οποία κινείται και στο προσκήνιο…
ΟΜΩΣ η πρώτη αντίδραση του ουσιαστικά αποπεμφθέντος ΥΠΕΞ μάλλον ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον πρωθυπουργό. «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος», έγραψε ο Ν. Κοτζιάς. Μια αντίδραση που είναι ευθέως «απειλητική». Αλλωστε η ιστορία και η ιδιοσυγκρασία του δεν παραπέμπουν σε «παράδοση των όπλων», αλλά σε «μάχη». Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από το περιβάλλον του. Ο τέως ΥΠΕΞ θα αναμένει μάλλον έως αύριο, οπότε και αναμένεται να διαπιστωθεί αν ο Ζ. Ζάεφ θα βρει τους 80 βουλευτές ή αν η συμφωνία των Πρεσπών θα κριθεί και «κλινικά νεκρή». Αν όντως ο Ζ. Ζάεφ δεν εξασφαλίσει, όπως φαίνεται το πιθανότερο, συνταγματική πλειοψηφία, η πρώτη αντίδραση του Ν. Κοτζιά δεν αποκλείεται να είναι ότι ο Α. Τσίπρας με τους χειρισμούς του έναντι του Π. Καμμένου υπονόμευσε κι αποδυνάμωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Αφού, όπως λένε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός με τους χειρισμούς του έστειλε μήνυμα αβεβαιότητας κι έλλειψης κυβερνητικής σταθερότητας στην ΠΓΔΜ, δυσκολεύοντας τον Ζ. Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ όμως έχει και η συνέχεια. Ο Ν. Κοτζιάς ως επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» ελέγχει άλλους 3 βουλευτές. Τον ήδη δυσαρεστημένο Ν. Τόσκα, τη Γ. Γιεννιά και τον Γ. Ντζιμάνη. Ουσιαστικά ο Ν. Κοτζιάς διαθέτει όσους βουλευτές διαθέτει και ο Π. Καμμένος μετά τις «αποσκιρτήσεις» Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλου και Κ. Ζουράρι. Αν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε «γόρδιο δεσμό». Αυτή τη φορά όμως χωρίς να έχει «σπαθί».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, όμως, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όλο και πιο ανίσχυρος, αλλά κι ευάλωτος σε προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα κυβερνητικών στελεχών. Κι αυτό χωρίς να έχει πια τη δύναμη που διέθετε, όταν π.χ. εξουδετέρωνε τον Α. Αλαβάνο ή «τέλειωνε» τον Φ. Κουβέλη. Και μπροστά του έχει τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός τα τελευταία 3,5 χρόνια.
ΑΙΧΜΗ
ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡ Χ.Α.
Στα… μαγνητοφωνημένα «επιχειρήματα Κασιδιάρη» κατέφυγε ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην προσπάθειά του να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα που προκάλεσαν οι αρχικές δηλώσεις του. Και με τις οποίες -πάνω στη ζέση του να υποστηρίξει τον αντιθεσμικό Π. Πολάκη-παρασύρθηκε και χαρακτήρισε «πογκρόμ συλλήψεων» και μάλιστα «για επικοινωνιακούς λόγους» τις συλλήψεις μελών της Χ.Α. από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Η προσπάθεια ανασκευής των αρχικών δηλώσεών του, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη, ήταν ελάχιστα πειστική. Αντιθέτως, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α. για την πτώση της κυβέρνησης ήταν φανερή και στην Πλατεία και εντός της Βουλής. Στις ψηφοφορίες για την τότε εκλογή Προέδρου της Ν.Δ. Στη συζήτηση για την απλή αναλογική. Στη χαριστική συμπεριφορά της τότε Προέδρου της Βουλής, που ήθελε παρούσα τη Χ.Α. στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις. Η έμμεση υπεράσπιση της Χ.Α., σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δίκη της έχει γίνει Μπεν Χουρ, ίσως είναι το «κερασάκι στην τούρτα».
ΑΠΟΡΙΕΣ
1.Δεν είναι κρίμα που η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα στερεί από τη διπλωματία την τιμή να την υπηρετήσει ο κ. Κατρούγκαλος σε πρώτο ρόλο;
2.Τα ηχητικά εφέ δεν αναδεικνύουν τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Πολάκης «σπρώχνει» τη Δικαιοσύνη;
3.Αφού «με πόνο ψυχής» μπόρεσε να καρατομήσει τον κ. Κοτζιά, χωρίς «πόνο ψυχής» τι να μπορεί να κάνει;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου