Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΓΙΑ ΤΑ περί μάχης κατά της διαπλοκής πλέον δεν αξίζει κανείς να τα σχολιάζει. Και οι εννέα υποψήφιοι στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν κάθε διαπλεκόμενο. Ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία. Το απόλυτα λογικό θα ήταν όχι βέβαια αυτό που συνέβαινε εδώ και 25 χρόνια ούτε αυτό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απλά όποιος θέλει να έχει τηλεοπτικό κανάλι να πληρώνει ένα αντίτιμο το οποίο θα ορίσει το κράτος και να παίρνει άδεια. Τώρα αν θα μείνουν στην αγορά 4, 14 ή 104 κανάλια αυτό θα το δείξει η ζωή.
ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ η κυβέρνηση πως ο διαφημιστικός τζίρος έχει μειωθεί κατά 75%, οπότε σύμφωνα και με τη μελέτη – παρωδία μια συντρόφισσας καθηγήτριας από τη Φλωρεντία πρέπει, λέει, να υπάρχουν μόνο τέσσερα κανάλια.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ αυτόν τον άκρως παράλογο συλλογισμό, τότε θα έπρεπε να επαναρυθμιστούν σχεδόν όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι. Στα χρόνια του Μνημονίου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων χτυπήθηκε αλύπητα από την πτώση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τζίρου από 25% έως 90% ανάλογα με τον κλάδο. Π.χ. πόσες κατασκευαστικές εταιρίες χωράει η αγορά όταν αυτή τη στιγμή δεν χτίζονται ούτε… κοτέτσια; Πόσες φαρμακευτικές βιομηχανίες πρέπει να λειτουργούν όταν η δαπάνη των φαρμάκων έχει μειωθεί πάνω από 60%; Και, αλήθεια, πόσες ποδοσφαιρικές ομάδες αντέχει η ανύπαρκτη ελληνική αγορά;
ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δώσει τα στοιχεία σε κάποιον σύντροφο – καθηγητή κάποιου πανεπιστημίου, είναι προφανές ποια απάντηση θα πάρει. Η ελληνική αγορά αντέχει μόνο 4 κατασκευαστικές εταιρίες, μόνο 4 φαρμακοβιομηχανίες, μόνο 4 ποδοσφαιρικές ομάδες. Πιθανότατα να αντέχει και μόνο 4 φούρνους ή 4 καφετέριες ανά δήμο.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι απλά. Αλλο είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός επιχειρήσεων και άλλο η διαπλοκή. Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχουν διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες χωρίς να είναι ιδιοκτήτες καναλιών. Η κυβέρνηση επιθυμεί απλώς να φέρει τη διαπλοκή στα δικά της μέτρα, γιατί αν την ενδιέφερε πραγματικά η καταπολέμησή της θα έφτιαχνε εξεταστικές επιτροπές για τεράστια θαλασσοδάνεια που δόθηκαν σε άλλους λιγότερο… ύποπτους κλάδους.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου