Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η καταγγελία σοβαρή για να μείνει στη σφαίρα των συνηθισμένων «αποκαλύψεων» του κ. Καμμένου, ιδίως μάλιστα όταν γίνεται για ένα πρόσωπο που τυχαίνει να είναι και κουμπάρος του.
Δεν ξέρουμε την ουσία της υπόθεσης, ούτε αποκλείουμε συγκρούσεις συμφερόντων, αλλά όταν τέτοιες καταγγελίες γίνονται από υπουργό και πρόεδρο κόμματος που συμμετέχει στη συγκρότηση της κυβέρνησης, δεν μπορεί το θέμα να μένει χωρίς απάντηση ούτε από τον πρωθυπουργό αλλά και ούτε από τη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Τσίπρας κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτε, όπως φαίνεται ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει πάρει τα ηνία στο Μαξίμου και δεν υπολογίζει τις λυκοφιλίες με τον κ. Καμμένο.
Ομως το ερώτημα παραμένει. Θα συνεχίσει για πολύ την αφωνία ο πρωθυπουργός όταν μάλιστα πρόκειται για θέματα διαφάνειας; Δεν έχει πολλά περιθώρια όταν είχε αφήσει ασχολίαστες και τις «κούφιες» καταγγελίες του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
Το θέμα παίρνει ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά στον «Σκάι» με τις οποίες προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσουν τηλεοπτικούς σταθμούς οι μαφίες.
«Πρέπει να δούμε από που προέρχεται το χρήμα (των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό), πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια. Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, ξέρω ότι υπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί εργολάβοι», είπε ο κ. Δημαράς, εκφράζοντας ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για το ποιόν των υποψηφίων καναλαρχών, ενώ επανέλαβε ότι «άνθρωποι ή εταιρίες που παίρνουν δημόσια έργα ή έχουν έμμεση σχέση δεν πρέπει να επηρεάζουν την πολιτική και δεν πρέπει να διαθέτουν μέσα ενημέρωσης».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» έχει πάει περίπατο. Οι καταγγελίες γίνονται πλέον εκ των ένδον, όχι μόνο για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για το πάρτι με τις προμήθειες στα Κέντρα Κράτησης, όπως φάνηκε από τις καταγγελία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Α. Σταμπουλή κατά του «συντρόφου» στη Νομαρχιακή του κόμματος που πήρε τη δουλειά στις Σέρρες. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντιδρά σαν να πρόκειται για «business as usual».
ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΑΣ ΕΝΑΝ ΚΑΒΓΑ
Η κυβέρνηση νόμιζε ότι η υπόθεση Γεωργίου ήταν ένα παιχνίδι για να δημιουργήσει εσωτερικό θέμα στη Ν.Δ., με τη βοήθεια προθύμων πάντα, αλλά τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Το θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μπαίνει στη δεύτερη αξιολόγηση και προβλέπουμε απόλυτη «ταπείνωση». Στο Μαξίμου δεν γνωρίζουν ότι όταν ξεκινάς έναν καβγά πρέπει να ξέρεις και πώς θα τον τελειώσεις, γιατί αλλιώς θα βγεις χαμένος. Επί ημέρες ζητούσαν από τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί και όταν «τοποθετήθηκε» η Κομισιόν δήλωσαν έκπληκτοι. Φούσκωσαν την υπόθεση Γεωργίου και τώρα θα πληρώσουν μετά τον καβγά που άνοιξαν με τις Βρυξέλλες.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Η Citigroup στη νέα της έκθεση βλέπει παράταση της οικονομικής αβεβαιότητας και ύφεση το 2017. Το σίγουρο είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες γιατί περιλαμβάνει θέματα που αγγίζουν τον πυρήνα του πελατειακού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Συνδικαλιστές, εργατοπατέρες του Δημοσίου και αργόμισθοι υπάλληλοι θα μπουν στο στόχαστρο και οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση θα τελειώσει τον Νοέμβριο, αλλά πηγές από τους «θεσμούς» λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα προλάβουμε το 2016 και στη χειρότερη την άνοιξη του 2017.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί