Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Θέλω να καταστεί σαφές ότι στην επιτροπή Παρασκευόπουλου μετείχαν εκπρόσωποι της Εισαγγελίας, της αστυνομίας, της συνόδου πρυτάνεων, ειδικοί καθηγητές. Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο, πολυπαραμετρικό. Το πόρισμα το στείλαμε στις συγκλήτους, στις φοιτητικές παρατάξεις και στις κομματικές νεολαίες. Οι νεολαίοι της Ν.Δ. μας το επέστρεψαν ως απαράδεκτο σε 45 λεπτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7.
Πρόκειται για το πόρισμα που μεταξύ άλλων περιέχει ριζοσπαστικές προτάσεις όπως την απομάκρυνση των ATMs από τις σχολές ώστε να περιοριστούν οι ληστείες αλλά και τη δημιουργία χώρων καταλήψεων.
Για να χρησιμοποιήσουμε και μία προσφιλή έκφραση του Μαξίμου, αυτός είναι ο ένας κόσμος. Του Παρασκευόπουλου, του Γαβρόγλου και των λοιπών «συντρόφων» της κυβέρνησης.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος κόσμος, που προτάσσει τη λογική από το κομματικό συμφέρον, ενδιαφέρεται για την πρόοδο και όχι την εξυπηρέτηση μικροσκοπιμοτήτων. Εκφράζεται από ανθρώπους που διαπρέπουν, όπως ο 37χρονος καθηγητής του MIT στη Βοστώνη Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος στα 24του μαζί με τον καθηγητή του Χρίστο Παπαδημητρίου και τον συνεργάτη του Πολ Γκόλντμπεργκ έλυσε τον γρίφο του Νας.
Ο κ. Δασκαλάκης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑgazino ρωτήθηκε για το ποια στοιχεία θα μετέδιδε στα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση την εμπειρία των σπουδών του στο Μπέρκλεϊ και την ακαδημαϊκή του πορεία στο ΜΙΤ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η απάντησή του καθηλωτική, όσο και θλιβερή για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΑΕΙ:
«Από πού να αρχίσω; Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι το θύμα της πολιτικής, των απαράδεκτων συναλλαγών δηλαδή του πολιτικού χώρου με τον πανεπιστημιακό, μέσα από τα στρατιωτάκια που έχουν αναπτυχθεί από τα κόμματα στα πανεπιστήμια και τα οποία διαλύουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Προφανώς το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης συζήτησης, όμως η κομματικοποίηση των φοιτητών φέρνει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα. Υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην έκφραση ελεύθερης γνώμης, προπηλακισμοί, χτισίματα ανθρώπων στα γραφεία τους, πέταγμα μπογιάς, σπασίματα εξοπλισμού, κλοπές και τσαμπουκάδες. Η χυδαία διασύνδεση με την πολιτική που επιφέρει ή επιτρέπει όλα αυτά τα φαινόμενα θα έπρεπε να λείπει. Θα έπρεπε να υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση των καθηγητών, να εξαλειφθεί το θέμα του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας, να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο επίπεδο που αντέχουν τα ιδρύματα και η αγορά. Θα έπρεπε ακόμη τα προγράμματα να εκσυγχρονιστούν, δίνοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να παίρνουν γνώση και να κάνουν έρευνα παγκοσμίου επιπέδου. Και το πιο απλό; Θα έπρεπε να νιώθεις ασφάλεια όταν κυκλοφορείς στους χώρους του πανεπιστημίου. Είχαν πρόσφατα γίνει πολύ θετικά βήματα για τη βελτίωση των πανεπιστημίων, αλλά με την ευθύνη πολιτικών, πανεπιστημιακών και φοιτητών γυρίσαμε πάλι πίσω».
Ο διαπρεπής Ελληνας καθηγητής ανέπτυξε τις παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το ερώτημα πλέον είναι ένα: σε ποιον κόσμο θέλουμε να ανήκει η Ελλάδα;
Εάν καλούσαν… επί ΝΔ τον Λαφαζάνη στη ΓΑΔΑ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλθεί να σπάσει όλα τα ταμπού της Αριστεράς. Φανταστείτε επί Νέας Δημοκρατίας να καλείτο στη Γενική Ασφάλεια «για εξηγήσεις» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επειδή συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών, τι θα έκανε ο Τσίπρας! Ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργάνωνε λαϊκά συλλαλητήρια έξω από τη ΓΑΔΑ, θα καλούσε τους πολίτες να ενισχύουν τις δυνάμεις που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς, όπως ακριβώς έλεγε πριν από λίγα χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός έξω από τα διόδια συμμετέχοντας στο κίνημα «δεν πληρώνω». Τώρα ο πρώην υπουργός Ενέργειας Π. Λαφαζάνης απειλείται με τον μισό ποινικό κώδικα και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Χθες ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας αποφάσισε να διαδηλώσει έξω από τη ΓΑΔΑ μαζί με τον Μανώλη Γλέζο ενώ με μία σκληρή ανάρτηση στο ιστολόγιό του ο Μίκης Θεοδωράκης κατήγγειλε την προσπάθεια εκφοβισμού του Λαφαζάνη τονίζοντας ότι αυτό γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό στις σκοτεινές ημέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας. «Ωστε και Μανιαδάκης κύριε πρωθυπουργέ;», αναρωτήθηκε ο Μίκης, ο οποίος μάλιστα ρώτησε τον κ. Τσίπρα εάν πρέπει να αναμένει και τη δική του κλήση «δι’ υπόθεσίν του», πριν από τη Μακρόνησο…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]