Προσπάθησε μάλιστα ο υπουργός να «διασκεδάσει» τις αλγεινές εντυπώσεις που είχε προκαλέσει η ομιλία του στο Λονδίνο, όπου, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι τις επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι στη ζωή. Ο ίδιος λοιπόν χθες ανέφερε ότι δεν επιθυμεί το θάνατο των συνταξιούχων, αλλά το γεγονός είναι πως η κυβέρνησή του έχει φθάσει στο σημείο να χρησιμοποιεί τέτοια μακάβρια επιχειρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπογραφή της.
Το ζήτημα πλέον είναι ότι η πλευρά των δανειστών, και ειδικότερα η Γερμανία, η οποία «ελέγχει» το Eurogroup, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας. Η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται πλέον και εσωκομματική αμφισβήτηση, ενώ οι επερχόμενες εκλογές στη Βαυαρία είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνησή της.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Τσίπρα, ότι δηλαδή η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο, αυτό έχει ανατραπεί από όσα είπε ο γνωστός εργατολόγος καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι στην εισηγητική έκθεση του επίμαχου νομοσχεδίου το μέτρο παρουσιαζόταν ως διαρθρωτικό στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Επομένως, η παγίδα για τους συνταξιούχους είναι διπλή. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τώρα όσα η ίδια έχει υπογράψει και ψηφίσει και την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα θελήσει να ακυρώσει το μέτρο και να φανεί ότι κάνει χάρη στην Ελλάδα.
Ολα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να μεταθέσει ατύπως για μερικούς μήνες την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και να φορτώσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί την υπογραφή του κ. Τσίπρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]