Η είδηση επαναφέρει με τον πιο δραματικό τρόπο, περίπου σαράντα ημέρες μετά, τις μεγάλες ευθύνες για την εθνική αυτή τραγωδία. Δυστυχώς, το μοιραίο βράδυ δεν λειτούργησε τίποτα σωστά. Ούτε ο κρατικός μηχανισμός ούτε οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων ούτε η Περιφέρεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι αλάνθαστοι υπουργοί και αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν με κάθε τρόπο από τις θέσεις τους. Είτε με παραιτήσεις, όπως συνέβη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα και τις ηγεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, είτε με τη μετάθεση του κ. Σκουρλέτη στο κόμμα είτε με την αλλαγή διοικήσεων κρατικών οργανισμών.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν καλύπτονται μόνο με αντικαταστάσεις προσώπων. Κομβικής σημασίας υπηρεσίες, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια και δήμοι, ήταν παντελώς ασυντόνιστες, με αποτέλεσμα κάτοικοι και παραθεριστές στο Μάτι να παραμείνουν αβοήθητοι στις φλόγες.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να τα ρίξει όλα στην αυθαίρετη δόμηση και την κλιματική αλλαγή, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως αποδείχθηκε ότι οι υποδομές της χώρας επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, κάθε σοβαρό κράτος είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους, όπως είναι π.χ. η ύπαρξη αυθαιρέτων, για την εφαρμογή ενός σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, η έλλειψη πυροσβεστικών κρουνών και η υποβάθμιση της δασοπροστασίας γενικώς επιβεβαιώθηκαν και μέσα σε αστικό περιβάλλον με την τραγωδία στο Μάτι.
Οι οικογένειες των θυμάτων, που ήδη έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, ζητούν να καταλογιστούν οι ευθύνες. Και είναι σίγουρο ότι το θέμα δεν μπορεί να ξεχαστεί, όταν μάλιστα η λίστα των νεκρών μεγαλώνει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]