Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κυβέρνηση του «νέου» απέκτησε όλα τα χαρακτηριστικά του παλαιού και ακολουθεί όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης.
Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός, που σύμφωνα με την προπαγάνδα του Μαξίμου «έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια», με τον ανασχηματισμό θα έδινε το στίγμα για τη νέα εποχή της Ελλάδας και τελικώς επέλεξε την υπουργοποίηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Κατερίνας Παπακώστα! Της διαγραφείσας δηλαδή βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας που πριν από λίγο καιρό χαρακτήριζε θλιβερή την κυβέρνηση Τσίπρα και τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ την αποκαλούσαν «Ζαρούλια της Ν.Δ.» με άρθρα που εξαφάνισαν μόλις ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Για αυτό είχε μεγάλο ενδιαφέρον ότι τα ίδια μέσα χθες υποδέχθηκαν την κυρία Παπακώστα στην κυβέρνηση προβάλλοντας το «κοινωνικό της προφίλ» και ξεχνώντας τα πύρινα άρθρα εναντίον της με αφορμή δηλώσεις της για «μετανάστες που έρχονται σαν τις κατσαρίδες».
Αλήθεια, έτσι ονειρεύεται τη μεταμνημονιακή εποχή ο κ. Τσίπρας;
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα νέο πρόσωπο που να εκφράζει τις δυνάμεις της παραγωγής, της προόδου και των γραμμάτων; Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τα «λοιπά» του ΠΑΣΟΚ γίνεται ένα με τις πιο οπισθοδρομικές πρακτικές της Μεταπολίτευσης;
Ομως καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός λειτουργεί ενστικτωδώς για την επόμενη ημέρα. Για αυτό το λόγο ο ανασχηματισμός έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:
Πρώτον, είναι «φοβικός». Ο κ. Τσίπρας επέλεξε σε θέσεις-κλειδιά σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και τα ζητήματα της Δικαιοσύνης μέλη της στενής του ομάδας. Τον κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και τον κ. Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος από το Μαξίμου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να αλλάξει πολιτική, ούτε μπορεί, για αυτό άλλωστε δεν άλλαξε υπουργούς σε καίρια πόστα, αλλά θέλει να ελέγχει πλήρως τα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης εν όψει θερμού χειμώνα.
Δεύτερον, είναι «ρουσφετολογικός». Το νέο σχήμα αποτελείται από 51 μέλη, προκειμένου να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝ.ΕΛ. πρέπει να έχουν σπάσει κάθε κομματικό ρεκόρ στη σχέση βουλευτών-υπουργών ενώ κατάφεραν να βάλουν στην κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά τους στελέχη. Για αυτό και είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι του ανασχηματισμού διαλύοντας τη ρητορική του Τσίπρα περί αντιδεξιού μετώπου.
Συμπερασματικά, η νέα κυβέρνηση συγκροτείται από ένα γραφειοκρατικό και κομματικό μηχανισμό που σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μαθητές με βαθμό 3 εισήχθησαν σε ΤΕΙ τα οποία σύμφωνα με το σχέδιο Γαβρόγλου την επόμενη χρονιά θα μετατραπούν σε πανεπιστημιακές σχολές. Δεν ξέρουμε εάν η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει το βαθμό αυτό…
Δικαιώθηκε ο Κυριάκος
Ορισμένοι αριβίστες της παράταξης έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να διαγράψει την Κατερίνα Παπακώστα.
Η κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. αποδείχθηκε σωστή. Η κ. Παπακώστα ανέλαβε δράση στην κυβέρνηση δέκα μόλις μήνες μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία και δύο χρόνια από τότε που η ίδια «καταχέριαζε» τον κ. Τσίπρα έχοντας πρώτα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Π. Καμμένο. Δικαίωση για Κυριάκο, μεγάλο «βάρος» για τους συριζαίους, που θα πρέπει να υπερασπίζονται τη νέα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, την οποία κάποτε χαρακτήριζαν ακροδεξιά και ρατσίστρια. Κίνηση ματ!
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]