Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έλλειμμα νερού ή έλλειμμα διαχείρισης;

Η ΕΥΔΑΠ έχει αφήσει την Φιλοθέη χωρίς νερό - Δεκάδες καταγγελίες στο EleftherosTypos.gr

Τα παιδιά στην Ταϊλάνδη έπιναν νερό από σταλακτίτες για να επιβιώσουν. Στην Κρήτη δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, αλλά αν κάποιος ήθελε να κινδυνολογήσει, θα μπορούσε να το σκεφτεί για «τίτλο».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Όμως το θέμα δεν είναι να δραματοποιούμε τα προβλήματα, αλλά να τα βλέπουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις, ακόμα και όταν αυτές είναι ρευστές και υδάτινες. Το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νησί της χώρας, ιδίως τις χρονιές που οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες, είναι γνωστό και οι κάτοικοι σε μεγάλες πόλεις που σφύζουν από τουρισμό, όπως το Ηράκλειο και η Ιεράπετρα, το γνωρίζουν καλά. Ομως υπάρχει έλλειμμα νερού ή έλλειμμα διαχείρισής του;

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Κρήτη και μεταξύ άλλων συμμετείχε σε σύσκεψη με θέμα «Λειψυδρία στην Κρήτη: Δίνουμε λύσεις». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ασχολείται με το πρόβλημα αφού, ως Κρητικός, γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη έργων ύδρευσης, άρδευσης και αποθήκευσης υδάτων αλλά και εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων δικτύων ώστε να μειωθούν οι διαρροές και οι απώλειες. Από κοντά βέβαια επισημαίνει πως πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία της «ανοιχτής βρύσης».

Πράγματι, όταν βλέπεις τις μετρήσεις και τα στοιχεία που δίνουν οι επιστήμονες, πείθεσαι πως δεν φταίει ο θεός της βροχής που εγκατέλειψε την Κρήτη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα που μίλησε στο ΚΡΗΤΗ tv, στο νησί πέφτουν 5.500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τη βροχή τον χρόνο. Από την ποσότητα αυτή το 50% οδηγείται στη θάλασσα και το υπόλοιπο στον υπόγειο υδροφορέα του νησιού. «Η ετήσια κατανάλωση νερού σε όλη την Κρήτη δεν ξεπερνά τους 450.000 τόνους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό απλά και πρακτικά; Πως το αποθεματικό νερού ενός μόνο έτους αντέχει για να καλύψει τις ανάγκες της Κρήτης για 4-5 χρόνια, ακόμα κι αν στα 4 με 5 χρόνια αυτά δεν ρίξει ούτε σταγόνα στο νησί!», σημείωσε ο μετεωρολόγος και πρόσθεσε πως «νερό υπάρχει» αλλά κάτι δεν γίνεται καλά στο επίπεδο διαχείρισης.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Κρήτη. Πολλές περιοχές στην Ελλάδα, ανάμεσά τους μεγάλα νησιά των Κυκλάδων αλλά και ηπειρωτικοί δήμοι, αντιμετωπίζουν κατά περιόδους το πρόβλημα της λειψυδρίας, με τους δημάρχους να ζητούν οικονομικούς πόρους για να το διαχειριστούν. Το 2017 το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ κατόπιν αιτημάτων για ανεπαρκή δίκτυα ύδρευσης ή για επέκταση/αναβάθμιση των υπαρχόντων. Ποιος φταίει που κάθε καλοκαίρι λέμε τα ίδια; Η κλιματική αλλαγή είναι η εύκολη απάντηση, όχι όμως και η σωστή.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad

Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμό για συγκάλυψη των υπευθύνων

Kon

Αυτοί που έσωσαν τον Κολοκοτρώνη

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι εδώ όλα καλά

Kon

Αλιεύοντας στα βαθιά της διπλωματίας

Kon

Μερικά μικρά βήματα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα

Kon

Φωκίωνος Νέγρη και Χάρβαρντ γωνία

Kon

Το ταμείον δεν είναι μείον

Kon

Glamping

Kon