Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού ανακάλυψε ότι υπάρχουν αρχαία στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και επομένως ο χώρος πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογικός, αλλάζοντας τα δεδομένα στην επένδυση.
Χθες ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, όταν ήδη το μερίδιο αυτό έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Κάθε υπουργός κάνει τη «φιγούρα» του στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά νωρίτερα έχει βάλει την υπογραφή του όχι μόνο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων του τρίτου Μνημονίου αλλά και για τη δημιουργία εντός του Σεπτεμβρίου του υπερταμείου στο οποίο θα περάσει η κρατική περιουσία για το επόμενα 99 χρόνια και η διοίκησή του θα ελέγχεται από τους δανειστές.
Το μόνο που καταφέρνουν οι υπουργοί με τα καμώματά τους είναι να μειώνουν το τίμημα των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές «τιμολογούν» και το ρίσκο από την πολιτική απροθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει με αξιοπιστία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το οποίο έχει δεσμευθεί. Το είδαμε αυτό να γίνεται στην πράξη όταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραχωρήθηκε στους Ιταλούς αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το 2014 ο Γιώργος Σταθάκης είχε καταγγείλει την τότε κυβέρνηση Σαμαρά ότι θα «ξεπουλούσε» τον ΟΣΕ αντί 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι υπουργοί λειτουργούν ως «σκιάχτρα επενδύσεων» διώχνοντας υποψήφιους και θεωρώντας κομματικό τους καθήκον να σαμποτάρουν με κάθε τρόπο ιδιωτικοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται στην τελική φάση για την επιλογή των αναδόχων.
Ο RFK Jr της Ρουμανίας
Ενώ όλες οι κυβερνήσεις ψάχνουν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για να τονωθεί η οικονομία των χωρών τους, στην Ελλάδα το Υπουργικό Συμβούλιο είτε κλαίει με μαύρο δάκρυ όταν πωλούνται τα αεροδρόμια είτε βάζει εμπόδια σε όποιον σκεφτεί να βάλει τα χρήματά του στην εγχώρια αγορά.
Με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουν είναι να χαμηλώνουν τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων, να επιβραδύνουν την ανάκαμψη και τελικά να πριμοδοτούν τα «γεράκια» των αγορών που αξιοποιούν κατάλληλα την «αντίσταση» των συριζαίων υπουργών αγοράζοντας κοψοχρονιά.
ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να στείλει μηνύματα φορολογικής πειθαρχίας ανακοινώνοντας το κλείσιμο καταστημάτων στα οποία διαπιστώθηκε η συστηματική μη έκδοση αποδείξεων. Δυστυχώς όμως το «παιχνίδι» έχει χαθεί εδώ και αρκετούς μήνες, όταν οι καταστηματάρχες διαπίστωσαν ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε θεσπίσει πρόστιμα-χάδια για τη μη έκδοση αποδείξεων δίνοντας «κίνητρα φοροδιαφυγής». Τώρα είναι αργά για να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» της μη έκδοσης αποδείξεων, ιδίως στα νησιά, που έγιναν ακριβότερα λόγω κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ. Η Γενική Γραμματεία προσπαθεί αλλά η ζημιά έγινε υψηλότερα.
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να ήταν αρνητικός για 41ο συνεχόμενο μήνα, ωστόσο η αγοραστική δύναμη των περισσότερων νοικοκυριών περιορίζεται λόγω των διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής. Έτσι, ενώ τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκε αποπληθωρισμός 1,6%, προϊόντα όπως το γάλα, το λάδι και τα λαχανικά ακρίβυναν από 3,6% έως 11,5% επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συνολικά οι τιμές στον κλάδο της διατροφής ανέβηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση αλλά στα βασικά είδη οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί