Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην υπόθεση του Σκοπιανού δεν έχουμε εντοπίσει ούτε μία πτυχή που να μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία για τη χώρα μας. Εκτός εάν οι ελληνικοί θρίαμβοι εξαντλούνται στην αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων.
Οι γείτονες δέχθηκαν την απόσυρση του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» από το κεντρικό αεροδρόμιο με αντάλλαγμα να κερδίσουν την ονομασία της χώρας τους με τον όρο «Μακεδονία». Εδωσαν τίτλο αεροδρομίου, άντε και αυτοκινητοδρόμου, και παίρνουν όνομα κράτους. Δεν θα λέγαμε ότι η ελληνική πλευρά θριάμβευσε στις διαπραγματεύσεις. Αλλά το προσχέδιο συμφωνίας κρύβει και άλλες «επιτυχίες».
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα σκοπιανά ή αλβανικά μέσα ενημέρωσης, στη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά παραχωρεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα ενώ στο ζήτημα του Συντάγματος θα υπάρχει υποσχετική για αλλαγή του.
Ειδικά για το θέμα της γλώσσας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (γιατί οι ΑΝ.ΕΛ. δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις ψήφους της αντιπολίτευσης) ρίχνει τις ευθύνες στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οπως υποστηρίζει το ΥΠΕΞ, στη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 η Ελλάδα αναγνώρισε στην τότε Γιουγκοσλαβία την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας. Ο ίδιος ο υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι αντί να κάνει αυτοκριτική για την «αβλεψία» της «βρίζει».
Μα αν ήταν αβλεψία τότε, παρά το γεγονός ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε το αλφάβητο και όχι βέβαια την αναγνώριση γλώσσας όπως εύστοχα απάντησε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, τώρα ο ίδιος αντί να την«διορθώσει», την κάνει σημαία δικαιώνοντας τους γείτονες!
Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλείσει άρον άρον τη συμφωνία για δύο λόγους.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Ο πρώτος είναι ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν νοιάζεται πραγματικά για το όνομα της Μακεδονίας. Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της αναγνώρισης των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επομένως δεν έχουν κανένα ηθικό πρόβλημα να παραδώσουν τον όρο «Μακεδονία», αντιθέτως θα θεωρήσουν επιτυχία εάν προσθέσουν το «Ανω» ή το «Βόρεια».
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Μαξίμου έχει υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για γρήγορη λύση. Μέχρι το φθινόπωρο του 2017 κανένας δεν ασχολείτο με το ζήτημα των Σκοπίων. Αίφνης ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε «σταυροφορία» για να λύσει το πρόβλημα, το οποίο βρισκόταν στην τελευταία θέση της ελληνικής ατζέντας αλλά στις πρώτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές.
Αντί να βιάζονται οι γείτονες για τη «λύση» ο μοναδικός επισπεύδων της υπόθεσης ήταν ο πρωθυπουργός, γιατί έτσι πίστευε ότι θα διασπάσει τη Ν.Δ. αλλά και γιατί ελπίζει σε ανταλλάγματα για το χρέος. Δεν κατάφερε ούτε το ένα και όπως προκύπτει από τις συνόδους των δανειστών, ούτε το άλλο. Εάν υπογράψει τη συμφωνία θα είναι αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων και όχι διαπραγματευτικής επιτυχίας. Και αυτό είναι και λυπηρό και επικίνδυνο.
Ο Μητσοτάκης φταίει για όλα
Οι «Ραν Ταν Πλαν» του Μαξίμου και τα γνωστά «παπαγαλάκια» τους βρήκαν τον υπεύθυνο για την άνοδο των επιτοκίων.
«Ο Μητσοτάκης φταίει γιατί στο εξωτερικό προπαγανδίζει σε βάρος της χώρας», ανακοίνωσαν χθες, μετά το τηλεγράφημα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο ακυρώνεται το σχέδιο της Ελλάδας για έκδοση δεκαετούς ομολόγου λόγω του αρνητικού κλίματος στις αγορές με αφορμή την Ιταλία.
Ο Τσίπρας, που τον Οκτώβριο του 2014 προειδοποιούσε δανειστές και κυβέρνηση να μην υπογράψουν συμφωνία γιατί δεν θα την αναγνώριζε, αλλά και τους επενδυτές που συμμετείχαν στις αποκρατικοποιήσεις ότι θα βρεθούν στο σκαμνί και θα χάσουν τα λεφτά τους, κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι δημιουργεί κλίμα σε βάρος της οικονομίας. Και ακόμη δεν έχουμε καύσωνα, σύμφωνα με τηn Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]