Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Θεωρητικά, από την περασμένη Παρασκευή έληξε η μεταβατική περίοδος προσαρμογής στους νέους αυστηρούς κανόνες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών. Εκτιμάται πως καθημερινά 250 εκατομμύρια πολίτες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να προβούν σε αγορές ή να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι Ελληνες χρήστες, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες κατακλύζονται από ενημερωτικά mail που τους ρωτούν αν «θέλουν να συνεχίσουν να ενημερώνονται».
Μόνο που τελικά ο «κατακλυσμός» των ηλεκτρονικών μηνυμάτων αποδεικνύεται ψιλόβροχο, όχι μόνο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και για το ίδιο το Δημόσιο, που δηλώνει σε διάφορους τόνους ότι δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί εμπρόθεσμα στο νέο καθεστώς τήρησης αρχειακού υλικού, δηλαδή τα προσωπικά δεδομένων των πολιτών. Το στοιχείο που κάνει ακόμα πιο «ελληνικό» το θέμα είναι ότι ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ιδιώτες πάροχοι που με το αζημίωτο, περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.
Μένει ώσπου να φύγει…
Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ υψηλό για τις μικρές επιχειρήσεις και κάποιες θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν με άτυπες (μαύρες δηλαδή) συνεργασίες. Αυτό και άλλα ενδιαφέροντα, όπως ο φόβος και η σύγχυση που επικρατούν στην αγορά από την έλλειψη ενημέρωσης, καταγράφηκαν στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση για την εφαρμογή του νέου Κανονισμού που διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που παρουσιάστηκε, μόνο μία στις 4 επιχειρήσεις δηλώνει ότι γνωρίζει για το νέο Κανονισμό, με τις υπόλοιπες τρεις να προσπαθούν τώρα να μάθουν περί τίνος πρόκειται. Ακόμα πιο ανησυχητικό ότι το 82% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει σχέδιο έκτακτης δράσης για την παραβίαση των δεδομένων.
Από ό,τι φαίνεται, σε αντίστοιχους ρυθμούς κινείται και το Ελληνικό Δημόσιο. Οι περισσότεροι φορείς δεν έχουν καν ορίσει υπεύθυνο, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μόλις πριν από λίγες ημέρες συγκρότησε επιτροπή διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για να καταλήξει στο βαθμό συμμόρφωσης του υπουργείου. Θα πείτε πως δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η χώρα χάνει τις ημερομηνίες. Η έκπληξη θα ήταν να συνέβαινε το αντίθετο.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]