Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ εκτιμήσεις για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν διατυπώνονται πλέον ούτε από τα κυβερνητικά στελέχη. Διεθνείς οίκοι προβλέπουν ότι η ύφεση θα βαθύνει φέτος και θα ξεπεράσει το 1,2% αντί της αρχικής εκτίμησης για 0,5%, ενώ τα χτυπήματα στην αγορά από τον Μαρινόπουλο και την Jet Oil εκδηλώθηκαν ήδη από τον Μάιο με πτώση 8% στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου.
Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ οργιάζει και με νομοθετική κάλυψη, η έκδοση αποδείξεων στους τουριστικούς προορισμούς είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, τα σημάδια της ανακύκλωσης της κρίσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ οι ανάσες που αναμέναμε από τον τουρισμό δεν ήρθαν. Η κίνηση στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων είναι μειωμένη σε σχέση με πριν, όπως είναι και συνολικά οι εισπράξεις από τους ξένους επισκέπτες.
ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι μετά το 2015, που ήταν μια χαμένη χρονιά για την Ελλάδα, που ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρουσίασε ύφεση, και το 2016 θα είναι έτος συρρίκνωσης της οικονομίας που μπορεί να ενεργοποιήσει το δημοσιονομικό «κόφτη» την άνοιξη του 2017.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τη στασιμότητα, οι διεθνείς αναλυτές περιγράφουν τους κινδύνους και την πολιτική αβεβαιότητα που μπορεί να προκαλέσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αν και όλα δείχνουν ότι οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν τα πάντα για να κρατήσουν την καρέκλα τους, καυτά θέματα της αξιολόγησης, όπως είναι τα εργασιακά, ο συνδικαλισμός και το Δημόσιο, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τριγμούς στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κομματικό κράτος, που αποτελεί και το τελευταίο του εκλογικό κάστρο.
Η ΑΝΕΜΕΛΙΑ του καλοκαιριού δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες δυσκολίες του φθινοπώρου, όταν μάλιστα επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται μπροστά σε ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων με μειωμένα εισοδήματα.
ΤΟ ΚΟΚΤΕΪΛ είναι εκρηκτικό και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ελέγξει την ενημέρωση μέσω του περιορισμού των αδειών και την εκχώρηση σταθμών σε κουμπάρους και φίλους και ταυτόχρονα να χειραγωγήσει θεσμούς, όπως είναι η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ μπορεί να προσφέρει το Μαξίμου στους πολίτες και θα το ρίξει στα «θεάματα» κατασκευάζοντας εχθρούς και πουλώντας αντίσταση κατά των δανειστών (μέχρι να μπουν οι υπογραφές στην αξιολόγηση). Ωστόσο, τα πυροτεχνήματα της κυβέρνησης καίγονται γρήγορα. Ο κ. Τσίπρας απέτυχε να συγκεντρώσει 200 βουλευτές για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες κάλπες, ενώ οι προτάσεις του για το Σύνταγμα χαρακτηρίσθηκαν από προχειρότητα και συντηρητισμό.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ αντίπαλος του Μαξίμου είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οσο μεγαλώνει η ύφεση και απομακρύνεται ο χρόνος ανάκαμψης τόσο θα διευρύνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών, ιδίως όταν η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα λάθη του πρώτου Μνημονίου (που εντόπισε ακόμη και το ΔΝΤ) επιχειρώντας να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση των φόρων, αντί της μείωσης των δαπανών.
ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία, που έχει πετύχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα δημοσκοπικό θαύμα, καλείται τώρα να πραγματοποιήσει άνοιγμα στην κοινωνία και ιδίως σε όσους βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο, όπως οι νέοι. Η πρόκληση είναι μεγάλη και θα πετύχει εφόσον η Ν.Δ. εξειδικεύσει τις προτάσεις της και δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με το κομματικό κράτος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί