Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Τσίπρας φωτογράφισε την περίπτωση Παπαδήμου, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι εκλεγμένος βουλευτής και όχι κάποιος εκπρόσωπος της τεχνοκρατικής ελίτ. Ομως ο καταγγελτικός του λόγος αφορούσε συνολικά τους εκπροσώπους της εξειδικευμένης γνώσης που δεν επιθυμούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, αλλά να διαλύσουν αυταπάτες ή να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Ασφαλώς ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι επιλογή του λαού, όμως η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στους τεχνοκράτες οφείλεται στην ανυπαρξία ρεαλιστικών πολιτικών προτάσεων από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πολιτικός που υποστήριζε ότι διέθετε λύση που δεν θα μπορούσε να απορρίψει η Μέρκελ, ότι χρειάστηκε να διαβάσει μελέτη για να καταλάβει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από το Grexit και ότι θα συμψήφιζε τις γερμανικές αποζημιώσεις με τα δάνεια των δανειστών είναι λογικό να βγάζει «σπυριά» όταν τον προσγειώνουν τεχνοκράτες που απλώς γνωρίζουν τι λένε και το αποδεικνύουν με λογικά επιχειρήματα.
Ο λαϊκισμός είναι χειρότερο πρόβλημα για τη δημοκρατία από τον «τεχνοκρατικό υλισμό» και την εξειδικευμένη γνώση. Το έχουμε αντιληφθεί στην Ελλάδα με την περίπτωση Τσίπρα, το βλέπουν τώρα και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τραμπ να βρίσκεται προ των πυλών του Λευκού Οίκου. Την καλύτερη απάντηση έχει δώσει πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Rutgers. Το ακόλουθο απόσπασμα καλό θα ήταν να το διαβάσει ο κ. Τσίπρας:
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: η άγνοια δεν είναι προσόν. Δεν είναι μαγκιά να μην έχεις ιδέα για ποιο πράγμα μιλάς. Δεν σημαίνει ότι λες μεγάλες αλήθειες ή λόγια σταράτα. Δεν σημαίνει πως μάχεσαι κατά της πολιτικής κορεκτίλας. Σημαίνει απλούστατα ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Ιδιότητες όπως η καλοσύνη, η συμπόνια, η τιμιότητα και η εργατικότητα έχουν συχνά μεγαλύτερη αξία από ό,τι οι δεξιότητες και η τεχνογνωσία, αλλά όταν οι πολιτικοί ηγέτες εκφράζουν περιφρόνηση για τους αριθμούς και τα γεγονότα, όταν δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διασπορά ψεμάτων ή για την επινόηση αναληθών στοιχείων και την ίδια στιγμή απορρίπτουν τους πραγματικούς ειδήμονες αποκαλώντας τους ‘‘ελίτ’’, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα.
Έχει πάντως ενδιαφέρον: όταν αρρωστήσουμε έχουμε την απαίτηση οι γιατροί μας να έχουν βγάλει την Ιατρική και να ξέρουν τι λένε. Όταν μπούμε σε αεροπλάνο θέλουμε ο πιλότος να ξέρει να το πετάει. Αλλά σε ό,τι αφορά το δημόσιο βίο, υπάρχουν πολλοί που λένε ‘‘δεν θέλω το παλιό’’. Η απόρριψη των πραγματικών στοιχείων, η απόρριψη της λογικής και της επιστήμης, αυτός είναι ο δρόμος προς την παρακμή».
ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ ΣΕ ΓΕΡΙΚΟ ΣΚΥΛΙ
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα με το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι προτάσεις του τελικώς διακρίνονται από συντηρητισμό και χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα οπισθοδρόμησης και λαϊκισμού. Πολύ απλά σε ένα γέρικο σκυλί δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα. Όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει προτάξει την εκπαίδευση, για να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη, και ο ΣΥΡΙΖΑ αφορίζει την αριστεία και βλέπει απαθής να μετατρέπονται τα πανεπιστήμια σε κατασκηνώσεις αναρχικών, οι προτάσεις Τσίπρα δεν πείθουν.
ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Ένα χρόνο είχαν στη διάθεσή τους οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομικών για να προσαρμόσουν τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, ώστε να υπάρχουν λογικές χρεώσεις και όχι εξωπραγματικές. Το επιχείρησαν την τελευταία στιγμή, όπου διαπίστωσαν ότι τελικώς οι κάτοχοι αγροτεμαχίων θα πλήρωναν ΕΝΦΙΑ σαν να είχαν ακίνητα στη Βουλιαγμένη. Αποφάσισαν να τα θέσουν εκτός ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο οι κάτοχοι αστικών διαμερισμάτων. Οι δανειστές ήδη αναζητούν ισοδύναμο μετά την απαλλαγή των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό φόρο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου