Αυτό είναι και το τίμημα της έντασης που επικράτησε τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος στις αρχές της χρονιάς δεν απέκλειε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο προκαλώντας την απορία όλων για τις δηλώσεις του σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, προχθές έσπευσε να συγχαρεί τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, ο οποίος εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Πρόκειται για ένα θηριώδες ποσό το οποίο θα βαρύνει τους Προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποσπάσουν ένα ακόμη συμβόλαιο αμυντικών εξοπλισμών, το οποίο άλλωστε είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δυστυχώς η ελληνική πλευρά έπεσε στην παγίδα της έντασης που καλλιέργησε επί εβδομάδες η Τουρκία με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να μπει στο παιχνίδι των εξοπλισμών, όπου η Αγκυρα έχει τον πρώτο λόγο λόγω των οικονομικών της δυνατοτήτων.
Η Αθήνα έπρεπε να αποφύγει την εξέλιξη αυτή. Η οικονομία μας έχει ανάγκη κάθε διαθέσιμο πόρο και η απορρόφηση σημαντικών κεφαλαίων για προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού στερεί τα χρήματα αυτά από το κοινωνικό κράτος.
Μάλιστα, εκτός από την αναβάθμιση των F-16, σε εκκρεμότητα είναι και η αγορά φρεγατών από τη Γαλλία, που τέθηκε προσωρινά στο περιθώριο λόγω των αντιδράσεων που εκδήλωσε η Γερμανία.
Η «Αριστερά» που είχε ως σύνθημα «λεφτά για βούτυρο και όχι για κανόνια» έπεσε στην παγίδα της κλιμάκωσης της έντασης και το τίμημα εξόδου είναι υψηλό για τους φορολογούμενους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]