Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Ο πιο φανατικός μενουμευρωπαίος δεν είναι Ελληνας. Είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, δήλωσε πως νιώθει την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του και ότι έκανε τα πάντα για να μη συμβεί το Grexit. Και βέβαια είπε και όλα τα… κλασικά για τις θυσίες των πολιτών, τα Μνημόνια και τις μεταρρυθμίσεις.
Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ λέει και τώρα ό,τι έλεγε το 2015, το 2012, το 2010 και ακόμη παλιότερα. Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως το ερώτημα του ψευδοδημοψηφίσματος αναφερόταν σε έγκριση ή απόρριψη της «συμφωνίας Γιούνκερ». Οπου συμφωνία σήμαινε Μνημόνιο. Και ήταν αρκετά πιο ελαφρύ από το Μνημόνιο που υπέγραψε ύστερα από την «επιτυχημένη» 17ωρη διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
ΗΤΑΝ εκείνη την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε σε επίσημη ανακοίνωσή του πως «η εκλογή Γιούνκερ στην Κομισιόν σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής που οδήγησε σε κρίση την Ε.Ε.». Τότε που ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωνε ότι «ο Γιούνκερ αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του “ναι” και δίνει στίγμα για ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. Τότε που ο Κώστας Ζαχαριάδης έγραφε ότι «με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 25% ύφεση, κάποιοι χαρακτηρίζουν τον Γιούνκερ “φιλέλληνα”, λόρδε Βύρωνα ακούς;». Και ο Νίκος Παππάς με αρκετή δόση ειρωνείας συμπλήρωνε «φιλέλληνας ο Γιούνκερ λένε. Αν έχεις τέτοιους φίλους…».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΕΝΤΑΞΕΙ, είναι γνωστή η απάντηση των κυβερνητικών στελεχών: περσινά ξινά σταφύλια. Είναι απίθανο πως το Μαξίμου θεωρεί ότι δεν έχει καμία ουσία το τι βροντοφώναζε πριν από δύο και τρία χρόνια, αλλά μπορεί να καταγγέλλει τα υπόλοιπα κόμματα για όσα έγιναν πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια.
ΑΣ αφήσουμε, όμως, το παρελθόν. Ας δούμε το μέλλον για το οποίο τόσα και τόσα παραμύθια αφηγείται η κυβέρνηση. Τη στιγμή που πανηγύριζαν για τα καλά «μεταμνημονιακά» λόγια του Γιούνκερ -που τα έλεγε και το 2014- έπεφτε σαν βόμβα μια δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Μετά το Μνημόνιο θα γίνονται τρεις έως τέσσερις αξιολογήσεις το χρόνο». Αλήθεια, τώρα που είμαστε στο Μνημόνιο θυμάται κανείς πόσες αξιολογήσεις γίνονταν κάθε χρόνο; Μήπως μία έως δύο; Αυτό σημαίνει… τέλος της επιτροπείας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]