Ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος στήριξε ανοιχτά τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της Τουρκίας και κάλεσε την Αγκυρα να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Η Ευρώπη, με την αλληλεγγύη της, έτσι όπως εκδηλώθηκε χθες με την παρέμβαση Γιούνκερ, μπορεί να ασκήσει ισχυρή πίεση στον Ερντογάν προκειμένου να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε και ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πειστεί να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς και να βγάλει το θέμα από την προεκλογική του ατζέντα.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Στο ζήτημα της οικονομίας, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε και πάλι την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση επιμένει στο θεώρημα της «καθαρής» εξόδου, το οποίο δεν θέλησε να «χαλάσει» ο κ. Γιούνκερ, αλλά η πραγματικότητα είναι ήδη ευκρινής.
Πρώτον, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος στους «Financial Times», η εποπτεία της χώρας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου. Χαρακτηριστικά, είπε ότι θα έχουμε τέσσερις αξιολογήσεις από δύο που είναι σήμερα. Επομένως, είναι σαφές ότι η εποπτεία θα είναι ακόμα πιο ασφυκτική μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί και από την 1η – 1- 2019 θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις έως και 18% λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και πλέον αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εάν η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ισχύσει από το 2020 ή από το 2019. Αυτά εννοούσε ο κ. Γιούνκερ τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσαν τον κ. Γιούνκερ μέχρι να αναλάβουν την εξουσία αλλά ακόμα και το 2015, όμως τώρα προσπαθούν να χτίσουν την προπαγάνδα για το τέλος της λιτότητας με επίκεντρο τα καλά λόγια που είπε για την Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]