Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Το Δημογραφικό στο οποίο τα ΜΜΕ αναφέρονται μόνο όταν έχουν κάποια νέα έρευνα στα χέρια τους είναι η βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας που δεν απειλεί μόνο την οικονομία της χώρας (παρά τις θυσίες που έχουμε κάνει την τελευταία δεκαετία), αλλά απειλεί και την ίδια μας την ύπαρξη ως έθνος.
Μπορεί αυτή η εδώ η στήλη να έχει θίξει ξανά το θέμα, θέτοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εν συγκρίσει με τους γείτονές της οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται, ωστόσο ποτέ δεν σταματάμε να βλέπουμε και να μαθαίνουμε νέες επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του πληθυσμού της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Το νέο στοιχείο που έχουμε είναι πως πλέον η Ελλάδα γερνά ταχύτερα από τις προβλέψεις. Τόσο η οικονομική κρίση που δυσκολεύει τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν όσο και το brain drain που αποστραγγίζει την χώρα όχι μόνο από μορφωμένους ανθρώπους αλλά κυρίως νέους ανθρώπους, έχουν αρνητική επίπτωση στον ετήσιο αριθμό γεννήσεων.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Σύμφωνα με τα στοιχεία την δεκαετία του ’50 είχαμε «φυσικό ισοζύγιο» 100.000 υπέρ των γεννήσεων, πριν από περίπου μία δεκαετία το ισοζύγιο «καταφέραμε» να μηδενιστεί για να φτάσουμε στο σήμερα όπου οι γεννήσεις είναι 38.000 λιγότερες από τους θανάτους!
Για να μην μπερδευόμαστε με αριθμούς, η Ελλάδα σε 30 χρόνια (το 2050 δεν είναι τόσο μακριά) θα έχει πληθυσμό μετά βίας 6,5 με 8.000.000! Την ίδια ώρα οι Τούρκοι θα πλησιάζουν τα 100.000.000, και οι Αλβανοί θα έχουν πλημμυρίσει τα Βαλκάνια με πληθυσμούς στα διάφορα κράτη της χερσονήσου.
Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την ύπαρξή μας ως έθνος, αλλά και με την σκληρή πραγματικότητα, όλες οι θυσίες της προηγούμενης δεκαετίας να πάνε χαμένες αφού θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο της χώρας να είναι κολοσσιαίες προκειμένου να προσαρμοστεί στον γηρασμένο πληθυσμό της.
Οταν το εργατικό δυναμικό είναι περιορισμένο και το ασφαλιστικό σύστημα επιβαρύνεται από πλειάδα συνταξιούχων, το ισοζύγιο που θα προκύψει δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό. Πώς θα καταφέρουν αυτοί οι λίγοι ηρωικοί νέοι που έμειναν στην χώρα να συντηρήσουν όλους τους πληθυσμούς που ζουν με επιδόματα και συντάξεις οι οποίοι θα είναι και η πλειοψηφία;
Η απάντηση είναι μία και μόνο μία: Δεν μπορεί. Αυτό σημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να μεριμνήσει για την αναζωογόνηση του έθνους γιατί σε μερικά χρόνια όχι μόνο θα αλλάξει η ελληνική κοινωνία όπως την ξέρουμε, αλλά θα πάψει να είναι ελληνική.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]