Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αυτοδιοικητικά στελέχη με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, που να είναι ικανά να διεκδικήσουν την εκλογή τους στους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ούτε το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τον ευνοεί προκειμένου να κρατήσει έστω κάποιες περιφέρειες και δήμους που είχε κερδίσει το 2014, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Βλέποντας αυτή την πολιτική αδυναμία τους, οι ιθύνοντες του Μεγάρου Μαξίμου, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προωθούν ένα σχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως το μόνο που θα προκαλέσει θα είναι ένα γενικότερο χάος στη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Κι αυτό γιατί, εάν δεν υφίσταται το μπόνους των πρόσθετων συμβούλων που παραχωρείται στο συνδυασμό που επικρατεί στις εκλογές, τότε πολύ δύσκολα θα έχουμε δημάρχους, αφού θα απαιτούνται ευρύτερες συμφωνίες. Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι οι διαφωνίες στις τοπικές κοινωνίες πολλές φορές είναι σφοδρότερες από ό,τι στην κεντρική πολιτική σκηνή.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Αν ήθελε πραγματικά πολιτικές συνθέσεις και συναινέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαλαλούσε τον Σεπτέμβριο του 2015 το διχαστικό του λόγο «ή εμείς ή αυτοί». Βλέποντας λοιπόν τώρα ότι θα χάσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλει να προκαλέσει γενική παραλυσία στους ΟΤΑ αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα.
Το ίδιο ακριβώς που επιδιώκει και σε εθνικό επίπεδο, έχοντας ψηφίσει ήδη την απλή αναλογική, η οποία προβλέπεται όμως να ισχύσει από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκτός εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όπως έχει ήδη δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί, καθώς αποτελεί και παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]