Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Οι κακές γλώσσες λένε ότι κι όταν έστεργαν να εμφανιστούν, ο λόγος τους ήταν τόσον παραληρηματικός που βαλάντωνε το ακροατήριο. Ενέβαλα τον εαυτό μου σε σκληρή δοκιμασία, άνοιξη 2015, αναγιγνώσκοντας το φιλοσοφικό πόνημα του υπουργοποιηθέντος μέντορος του Αλέξη Τσίπρα. Κάθε τόσο στην αυτόματη καταγραφή του προφορικού του λόγου πετούσε και ένα φσσσσς (sic) για να σημειώσει συναίσθημα. Πρωτοτυπεί, να υποθέσω, έναντι των αχ και βαχ των μη ΣΥΡΙΖΟφιλοσοφούντων…
Μετά την τελευταία -κατάφωρα- προεκλογική ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας και διατελέσαντος καθηγητή ΑΕΙ Κώστα Γαβρόγλου για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων, εξέλιπε πάσα αμφιβολία ότι το κομματικό συμφέρον κατισχύει της όποιας εκπαιδευτικής του συνείδησης.
Δεν ενδιαφέρει τον υπουργό Γαβρόγλου και προηγουμένως τον «απτυχίοτο» Φίλη πώς -επιτέλους- το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να περάσει στον 21ο αιώνα. Τους αρκεί που βρίσκεται σε «δημιουργική» διάλυση επαναφέροντας το άσυλο -πάσης ανομίας- εξαφανίζοντας την αναλογία διδασκόντων προς διδασκομένους, στερώντας κονδύλια για βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών του ´70 και προς τα πίσω. O στόχος Γαβρόγλου είναι να εξυπηρετηθεί η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση μειώνοντας πρόσκαιρα το τεράστιο ποσοστό της ανεργίας στους νέους με αύξηση των εισακτέων. Οτι αυτοί ως πτυχιούχοι άνεργοι θα πάρουν των ομματιών τους για να ζητήσουν αλλού στον ήλιο μοίρα, γιατί να απασχολεί τους Γαβρόγλου…
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Αλλωστε τα ελληνικά πανεπιστήμια σεμνύνονται για το «μέγεθός» τους. Σ᾽ αυτό συνεισφέρει η απόφαση Γαβρόγλου: Η πρωτιά τους δεν προκύπτει από σύγχρονες κτηριακές υποδομές, τον εξοπλισμό των εργαστηρίων τους, τις βιβλιοθήκες τους, τη συμμετοχή τους σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, στον εμπλουτισμό των σπουδών με νέες τεχνολογίες, τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, το ύψος των χορηγιών ή πόσα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν διεθνείς διακρίσεις αλλά από τον αριθμό των φοιτητών τους!
Το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο, στη Θεσσαλονίκη, απασχολεί 2.024 άτομα, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό για 65.026 προπτυχιακούς φοιτητές και 8.472 μεταπτυχιακούς!
Ζηλεύει το Γέιλ, υποθέτω, που απασχολεί περισσότερους από 1.100 καθηγητές και συμβούλους, για περίπου 5.300 προπτυχιακούς φοιτητές και 6.100 μεταπτυχιακούς. Τρέμει το Χάρβαρντ έχοντας μόνον 6.500 προπτυχιακούς και 12.250 μεταπτυχιακούς αλλά 2.450 διδακτικό προσωπικό. Η απλή σύγκριση κονιορτοποιεί τις αποφάσεις Γαβρόγλου.
Με τη λογική που διέπει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ποδοσφαιρική ομάδα που γεμίζει το μεγαλύτερο ελληνικό γήπεδο από τους φιλάθλους της είναι πρώτη στη βαθμολογία και παίρνει και πρωτάθλημα. Στον αυτόματο…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]