Οι εκ δυσμών γείτονές μας αιφνιδιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό από το τουριστικό τσουνάμι (ξεπέρασε ακόμη και την εξαιρετική περυσινή χρονιά) ώστε μέσα στην απόγνωση τους να σκέφτονται την επιβολή … πλαφόν στην είσοδο και διακίνηση τουριστών στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας, ρισκάροντας να καταπατήσουν μια θεμελιώδη ελευθερία της Ε.Ε.
«Δεν είναι ωραίο να σταματάς έναν επισκέπτη μπροστά από μια μπάρα λέγοντάς του: Δυστυχώς, είμαστε πλήρεις και δεν μπορείτε να περάσετε», ομολόγησε στη La Stampa η πρόεδρος του ιταλικού ΕΟΤ (Εnit) Εβελίνα Κριστελίν.
Γι’ αυτό αντιπροτείνει την οργάνωση ενός δικτύου «υπεύθυνου τουρισμού», μέσα από το οποίο ο επίδοξος επισκέπτης της Ιταλίας θα πληροφορείται στο Ίντερνετ τα σημεία ταλαιπωρίας, που καλό θα ήταν να αποφεύγει.
Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, παραπονιέται πως οι πολίτες δεν μπορούν πια να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους, ενώ παρόμοια ασφυξία επικρατεί στην πόλη-μουσείο της Φλωρεντίας, την αποσυμφόρηση της οποίας ζητά και η Unesco. Αφόρητες συνθήκες επικρατούν στο νησί του Κάπρι, που δέχεται 4 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Στο λιμάνι καταφθάνουν σκάφη ανά πέντε λεπτά. «Οι υποδομές μας δεν αντέχουν άλλο, πρέπει πάση θυσία να αραιώσουμε τις αφίξεις», τόνισε ο δήμαρχος Τζιάνι ντε Μαρτίνο.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Κατά τη La Stampa, από τη μια η οικονομική κρίση ανάγκασε τους Ιταλούς να μείνουν στη χώρα τους και από την άλλη οι διεθνείς αναταράξεις έφεραν όλες τις φυλές του Ισραήλ στην Belpaese (την όμορφη χώρα του Δάντη). Το μπαλάκι για τη ρύθμιση του τουριστικού χάους βρίσκεται πια στα χέρια της κυβέρνησης.
Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί