Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η πολιτική απομόνωση του Α. Τσίπρα είναι πλέον ολοκληρωτική και κατέστησε μονόδρομο το νέο «σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης» με τον Π. Καμμένο. Η «υπογραφή» του έγινε στη χθεσινή περιβόητη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Μ. Μαξίμου. Μια συνάντηση, που επιβεβαίωσε και τις διαφωνίες τους στα εθνικά θέματα, αλλά και τη διαπίστωση πως είναι αναγκασμένοι να πιουν μαζί όλο το «ποτήρι» και μέχρι τέλους. Παρά τους «όρκους πίστης» που δόθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, στο «ραγισμένο γυαλί» της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθρεφτίστηκε το σκυθρωπό και ολίγον ενθουσιώδες πρόσωπο του Π. Καμμένου, αμέσως μετά τη συνάντηση.
ΟΜΩΣ το πιο σημαντικό πλήγμα για τη συγκυβέρνηση ήταν η πλήρης απομόνωσή της στην προανακριτική επιτροπή. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι -και ήταν η απόδειξη πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, αλλά μόνο για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων- ήταν η παγκοσμίως νομικά πρωτότυπη άποψή της, πρώτα να εξεταστούν οι «κατηγορούμενοι» και… μετά οι μάρτυρες! Ενώ σε όλα τα δικαστήρια, όλου του κόσμου, πρώτα εξετάζονται οι μάρτυρες και μετά οι κατηγορούμενοι, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο ήλιος πρέπει να ανατείλει από τη δύση.
ΟΛΑ ΤΑ κόμματα -και κυρίως εκείνα που δεν έχουν «κατηγορούμενους» προερχόμενους από τις τάξεις τους, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων- κατήγγειλαν την πρωτοφανή μεθόδευση και την επιχειρούμενη προσβολή του νομικού πολιτισμού της χώρας και αποχώρησαν. Το ίδιο έκαναν και η ΝΔ και η ΔΗΣΥ. Υπάρχει, όπως λένε οι πληροφορίες, ένα μικρό περιθώριο επιστροφής, αν η κυβέρνηση σταματήσει αυτήν την «επικίνδυνη κωμωδία» και δεχθεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Κάτι που δεν είναι το πιθανότερο, καθώς, μετά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αρχίζουν να… κλητεύουν «κατηγορούμενους». Στο σημείο αυτό η κωμωδία γίνεται δράμα. Καθώς το πιθανότερο είναι οι «κατηγορούμενοι» να μη δεχθούν να προσέλθουν σε μια «κυβερνητική επιτροπή», η οποία έχει παραβιάσει όλο το συνταγματικό δίκαιο.
Η «κυβερνητική επιτροπή» αντιμετωπίζει ήδη το εξής δίλημμα: Θα κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει για βίαιη προσαγωγή εφόσον οι κλητευόμενοι αρνηθούν ή όχι; Εύκολα γίνεται αντιληπτό σε ποιες καταστάσεις πολιτικής ανωμαλίας μπορεί να οδηγήσει η ενδεχόμενη διαταγή για βίαιη προσαγωγή π.χ. ενός τέως πρωθυπουργού ή του εν ενεργεία διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή οποιουδήποτε άλλου εκ των «κατηγορουμένων».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ βρέθηκε εγκλωβισμένη στο πολιτικό τερατούργημα που η ίδια κατασκεύασε. Εγκλωβισμένη και απομονωμένη από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φαινόμενο σπάνιο στην πολιτική ζωή της χώρας. Αλλά αντάξιο της «επικίνδυνης κωμωδίας» που σκηνοθέτησε «στο ποδάρι», εκ του προχείρου και χωρίς ιδιαίτερη ευφυΐα…
Μένει ώσπου να φύγει…
Ο «Τσάρος» προειδοποιεί
Προφανώς ο Ι. Σαββίδης, ο οποίος γενικώς ξέρει, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί έτσι εύκολα το «άδειασμά» του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή κίνησή του, να στείλει επιστολή στον Β. Πούτιν με την οποία του ζητά να βοηθήσει στην υπόθεση των 2 Ελλήνων αξιωματικών, δεν είναι μια τυχαία κίνηση. Αφενός είναι μια «κίνηση ισχύος», η οποία εμμέσως υπογραμμίζει την έλλειψη διπλωματικής επιρροής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και αφετέρου, εμμέσως πάλι, συντάσσεται με την άποψη του Π. Καμμένου υπέρ της διεθνοποίησης του θέματος και απέναντι στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τρεις φορές χθες, περί «διμερούς θέματος». Αφού αποκόμισε το ιλιγγιώδες ποσό των 1,6 δισ. $ από την πώληση των εταιρειών του, «ρίχνει» προειδοποιητικές βολές και δείχνει να περιμένει τις αντιδράσεις του Μ. Μαξίμου. Γνωρίζοντας ότι ο βασικός μέτοχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να συνεχίσει να μιμείται την στρουθοκάμηλο επί μακρόν. Η συμπεριφορά του Ι. Σαββίδη, μετά τα απερίγραπτα γεγονότα της Τούμπας και την συγγνώμη που ζήτησε, δείχνει ότι «επιστρέφει» επιθετικά προειδοποιώντας τους «αγνώμονες»…
Κι όμως ο Καμμένος ακόμα έχει «θέματα»
Δύο αγκάθια παραμένουν στις σχέσεις Α. Τσίπρα-Π. Καμμένου, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους και παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι θα πάνε «μαζί μέχρι τέλους». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν ήταν ούτε ανέφελη ούτε σε χαρμόσυνο κλίμα. Ο Π. Καμμένος συνεχίζει να «έχει θέμα με τον Φ. Κουβέλη». Και μάλιστα φέρεται διατεθειμένος να αντιδράσει έντονα την επόμενη φορά που ο αναπληρωτής του ή θα κάνει δηλώσεις εναντίον του ή θα επιχειρήσει να τον παρακάμψει εκ νέου. Το δεύτερο «θέμα» που εξακολουθεί να έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία, μέσω γνωστού επιχειρηματία, για την απελευθέρωση των 2 αξιωματικών, χωρίς να τον ενημερώσει καν. Προφανώς ο Αρχηγός είχε πάρει από αλλού το πράσινο φως για να προχωρήσει.
«Θέμα» και με Φίλη-Ξυδάκη
Δύο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο στόχαστρο του Π. Καμμένου κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο Ν. Φίλης για τη δήλωσή του ότι οι 2 αξιωματικοί «δεν είναι το μείζον θέμα» και κυρίως ο Ν. Ξυδάκης. Η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μπορούμε να ξαναδούμε» τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θεωρήθηκε «χτύπημα κάτω από τη ζώνη», καθώς αμφισβήτησε τον πυρήνα της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας δεσμεύτηκε να συστήσει αυτοσυγκράτηση στα στελέχη του κόμματός του. Μένει να μετρηθεί η διάρκεια της υποχρεωτικής ανακωχής…
Απορίες
1. Από το βουλκανιζατέρ στη Διοίκηση Νοσοκομείου, με βίλα και αμαξάρα, …ένας Πολάκης δρόμος;
2. Όταν λέει ο πρωθυπουργός χρειάζεται «πολλή, πολλή ανάπτυξη», από πόσα κιλά και πάνω εννοεί;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]