Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μόνη λύση για το Σκοπιανό: Nov Nimetz ή Νέος Νίμιτς

Πρόκληση Νίμιτς: Αποκαλεί «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς! [βίντεο]

Εξ αρχής η υπόθεση με το Σκοπιανό έμοιαζε ύποπτη. Τα Σκόπια έδειχναν μία… περίεργη διάθεση για προσέγγιση με την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργούσε αναίτια μία προσδοκία για λύση.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Στα του οίκου μας, δεν ήταν εικόνα κυβέρνησης αυτή που παρουσίαζαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το Σκοπιανό.

Ο Πάνος Καμμένος ζούσε το «αντάρτικό» του καθώς δεν δεχόταν την χρήση του όρου Μακεδονία από την γειτονική χώρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εμφάνιζε μία διγλωσσία θέσεων, καθώς την μία έλεγε πως θέλει «σύνθετη ονομασία έναντι όλων» και την άλλη «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Στα των Σκοπίων ο Ζάεφ μπορεί να εξέφραζε διάθεση για λύση, όμως φαίνεται πως η κυβέρνησή του είναι ξέφραγο αμπέλι.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του, άφησε να εννοηθεί πως «θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε το όνομα για κάποια άλλη στιγμή», ενώ ο Σκοπιανός πρέσβης Ναουμόφσκι που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις είπε πως οι προτάσεις Νίμιτς είναι μακριά από μία έντιμη λύση, προκαλώντας αναστάτωση στον Ζάεφ.

Τελικά οι προτάσεις που παρέδωσε ο Μάθιου Νίμιτς ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις και διέρρευσαν στο κοινό. Όλες τους εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία» δείχνοντας ξεκάθαρα προς τα πού γέρνει ο ίδιος την πλάστιγγα.

Μετά από 20 χρόνια διαμεσολάβησης έρχεται να μας πει πως δεν έχει να προτείνει τίποτα άλλο παρά «Δημοκρατία -κάτι- της Μακεδονίας». Όλες οι προτάσεις είναι ίδιες με αυτές που έχει καταθέσει ξανά και ξανά τα προηγούμενα χρόνια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δήλωσε κιόλας πως δεν θεωρεί ρεαλιστικό σενάριο την μη χρήση του όρου «Μακεδονία» γιατί όπως είπε δεν θα δεχθεί μία τέτοια πρόταση ο λαός των Σκοπίων. Ούτε λόγος λοιπόν για τις ευαισθησίες των Ελλήνων.

Εν τω μεταξύ για την ιστορία, το επιχείρημα πως η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ενδιάμεση συμφωνία είναι έωλο καθώς το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο πως εμείς αναγνωρίζουμε πως το κράτος των Σκοπίων είναι η συνέχεια της ομόσπονδης οντότητας που υπήρχε στην Γιουγκοσλαβία με το όνομα «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Μόνη λύση λοιπόν για να λυθεί το Σκοπιανό είναι να τελειώσει η θητεία του Νίμιτς, να αναλάβει άλλος την υπόθεση μπας και δούμε καμμιά ονομασία της προκοπής στο τραπέζι.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Μισούν τη μεσαία τάξη ή τον εαυτό τους;

Kon

Εμμονή και ξένα κόλλυβα…

Kon

Με το βλέμμα στο μέλλον ή πίσω στη δεκαετία του ΄80;

Kon

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, ντυνόμαστε ΠΑΣΟΚ» – Πώς καρφώνουν τον Τσίπρα τα στελέχη του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χρυσόγονος: Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι σαν τους Μπακς, όπου ο Γιάννης είναι το πρώτο και το τελευταίο βιολί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κουραστικές αυταπάτες

Kon

ΔΕΘ 2021: Ματιασμένος ήταν ο λογογράφος του Τσίπρα;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ τώρα και σε πράσινο φόντο…

Kon

Αγυρτικώς εξαπατά…

Kon