Ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς που εξέτασε την απόφαση άσκησε έφεση τόσο για τις αθωώσεις, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά ότι δόθηκαν. Εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση του Κωνσταντίνου Αγγελοπούλου, του ανθρώπου που έβαλε τη φωτιά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 3 ετών, καθώς νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί.
Η έφεση αφορά το σύνολο της απόφασης, δηλαδή τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους πέντε εκ των 6 καταδικασθέντων, αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα. Κατά συνέπεια, η υπόθεση θα εξετάσει από την αρχή για όλους σε δεύτερο βαθμό.
Δίκη για Μάτι: Το χρονικό της απόφασης
Υπενθυμίζεται, ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που έκρινε ενόχους μόλις 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους και μάλιστα με ποινές που μετατράπηκαν σε χρηματικές, η πρόεδρος του Αρειου Πάγου Ιωάννα Κλάπα με παρέμβαση της ζήτησε να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση η πρόεδρος της έδρας Μαρία Γκιαούρη, προκειμένου εντός του Μαΐου να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να προσδιοριστεί το Εφετείο ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.
Πλέον, στόχος είναι να τηρηθούν οι προθεσμίες για τις επιδόσεις κλήσεων προκειμένου να ανοίξει η «αυλαία» του Εφετείου ακόμη και μέσα στον Ιούνιο ή σε τμημα διακοπών τον Ιούλιο.
Στην αίτηση για άσκηση έφεσης που είχαν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων την περασμένη εβδομάδα χαρακτήριζαν τις ποινές «χάδι» υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να καταδικαστούν άλλοι 9 κατηγορούμενοι.
«Η ενοχή των κατηγορουμένων, για όλα τα αδικήματα που κατηγορούνται, προέκυψε από το αποδεικτικό υλικό αδιαμφισβήτητα και έπρεπε να καταγνωσθεί (…) Η επαρκής τιμωρία των ενόχων είναι απαραίτητη για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς»αναφέρουν.
Πάντως, εκτός της έφεσης, οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες, έκαναν γνωστό πως στις προθέσεις τους είναι να αποστείλουν επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να καταθέσουν αναφορά στην επιτροπή LIBE αλλά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αναζητώντας δικαίωση για τους νεκρούς τους.