Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Κάπως έτσι κύλησε η χθεσινή συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Με μπόλικη αντιπαράθεση, κάτι που είναι λογικό και επιβεβλημένο σε μια δημοσιογραφική εκπομπή, αλλά και με πολλή ένταση και διάχυτο εκνευρισμό από την πλευρά του υπουργού, κάτι που ούτε λογικό είναι ούτε επιβεβλημένο. Οι δημοσιογράφοι ρωτούν αυτά που ενοχλούν την εξουσία και αποκαλύπτουν αυτά που αφορούν την κοινωνία, όπως πολλά από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», όχι επειδή ασκούν αντιπολίτευση, όπως νομίζει ο κ. Τζανακόπουλος ή επειδή είναι ανακριτές (!), αλλά επειδή αυτή είναι η δουλειά τους.
Μία από τις ερωτήσεις που πυροδότησε την ένταση στο στούντιο αφορούσε την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για τα αναδρομικά που ζητούν 160 πρώην βουλευτές. «Θα σας πω ποια είναι η ουσία του προβλήματος», λέει ο δημοσιογράφος. «Οχι, θα σας πω εγώ πού είναι η ουσία του προβλήματος» αντιτείνει ο υπουργός. Και τη λέει: Λοιπόν, η ουσία του προβλήματος για την κυβέρνηση είναι ο… Κυριάκος Μητσοτάκης που έβγαλε μια υποκριτική ανακοίνωση και ζήτησε εξίσου υποκριτικά την απόσυρση του αιτήματος από τους βουλευτές του κόμματός του…
Τραμπ: Επέκταση αλά 19ο αιώνα
Στο διά ταύτα όμως, επειδή το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά καθαρά πολιτικό: Συντάξεις, ανεργία, κοινωνικά επιδόματα, φτωχοποίηση του μέσου νοικοκυριού, μισθοί πείνας, ακραία φτώχεια είναι τα θέματα που πέφτουν στο τραπέζι όχι μόνο του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και όλων των υπουργών αυτής της κυβέρνησης. Για αυτά ερωτούνται, για αυτά απαντούν. Ας δούμε λοιπόν μερικές χαρακτηριστικές απαντήσεις που δίνουν όταν τους ρωτούν: «Τα κοινωνικά επιδόματα εξορθολογίζονται» (Δ. Τζανακόπουλος). «Είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να τρώνε από τα σκουπίδια» (Ελενα Κουντουρά). «Εγιναν προσαρμογές στις συντάξεις. Δεν μειώθηκαν οι κύριες, αναπροσαρμόστηκαν οι επικουρικές» (Γ. Κατρούγκαλος).
Θα μπορούσαμε να βρούμε και άλλες τέτοιες δηλώσεις, αποσπασματικές μεν, ενδεικτικές δε της… συμπολίτευσης που κάνουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Σαν να ζουν σε μια άλλη κοινωνία, προσαρμόζουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους, θεωρώντας πως έχουν το αλάθητο. Και εκνευρίζονται όταν κάποιος το αμφισβητεί. Εκνευρίζονται με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, με τους τίτλους, με τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αναζητώντας πίσω από κάθε αντίδραση και αμφισβήτηση κάποιον που τα έχει κάνει πλακάκια με την αντιπολίτευση. Και αυτός ο «κάποιος» είναι συνήθως τα «συστημικά» Μέσα Ενημέρωσης. Το εμπεδώσαμε πια.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου