Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη δαπάνη 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ελληνικού δημόσιου χρήματος, για τη… δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η οικονομική διπλωματία κορυφής που προσπάθησε να αναπτύξει ο κ. Τσίπρας δεν πρόσφερε τίποτα συγκεκριμένο στην ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την απασχόληση, ενώ αντίθετα αναλάβαμε τη δέσμευση να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας δημιουργώντας νέες οφειλές. Το λογικό θα ήταν να υπήρχαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και επενδυτικά προγράμματα υπέρ της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια να αξιολογούσαμε τις δυνατότητες για τη μελλοντική προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Συμβολικό «λουκέτο»
Ωσπου να πάει στην Ουάσιγκτον και να γυρίσει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανακοινώθηκε το κλείσιμο, στα τέλη του 2018, της ιστορικής βιομηχανίας οικιακών συσκευών PITSOS, η οποία λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο ξένων κεφαλαίων.
Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν προσαρμόσει τη φρασεολογία τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν σύγχυση και να κάνουν λιγότερο ελκυστικές στην αντίληψη της ευρύτερης κοινής γνώμης τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη για την οικονομία και την απασχόληση. Από τη μια, διαβεβαιώνουν ότι θέλουν επενδύσεις για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων πλήρους απασχόλησης και, από την άλλη, συνεχίζουν την υπερφορολόγηση, την ανάπτυξη του κομματικού κράτους με δαπάνες των φορολογούμενων πολιτών, στηρίζουν τα γραφειοκρατικά κυκλώματα, προωθούν τους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού και δείχνουν απεριόριστο σεβασμό σε διάφορες κομματικές φράξιες και στις λεγόμενες συλλογικότητες.
Το λουκέτο στην PITSOS θα στοιχίσει άλλες 250 θέσεις πλήρους απασχόλησης και άρχισε ήδη η εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις.
Στην PITSOS συμμετείχε και η Siemens, η οποία είχε δεσμευτεί στη βάση συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία για να περιοριστεί κάπως η ζημιά που προκάλεσαν οι υπερτιμολογήσεις του παρελθόντος. Τελικά, η Siemens αποσύρθηκε από το επενδυτικό σχήμα που ήλεγχε την PITSOS χωρίς να έχει ανακοινωθεί εναλλακτική επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και χωρίς να έχουν ασχοληθεί οι κυβερνητικοί αρμόδιοι με αυτό το ζήτημα.
Την τελευταία περίοδο παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία να μπαίνουν λουκέτα σε βιομηχανίες οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα εξασφάλιζαν σημαντική κερδοφορία στην Ελλάδα. Λουκέτο σε βιομηχανία παγωτού, απόσυρση της Ελαΐς Unilever από το ελαιόλαδο και άλλα βασικά προϊόντα, λουκέτο και σε βιομηχανία οικιακών συσκευών με μεγάλη ιστορία στη χώρα μας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δεν φτάνει ο τουρισμός
Οι αρνητικές εξελίξεις στη μεταποίηση μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν φτάνουν ο τουρισμός και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των νέων θέσεων απασχόλησης σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, ενώ πάνω από το 55% των νέων θέσεων απασχόλησης είναι θέσεις μερικής απασχόλησης. Δημιουργούνται, έτσι, οι προϋποθέσεις για να περάσουμε στη λεγόμενη γενιά των 360 ευρώ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και δύσκολα θα συμβάλουν στην αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής δυναμικής.
Προκλητική μπλόφα
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδίδεται σε μία ακόμη προκλητική πολιτική μπλόφα στο ζήτημα της απασχόλησης. Πανηγυρίζει για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά μερικές μονάδες χωρίς να ασχολείται με την ποιότητα των νέων θέσεων απασχόλησης και αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική δεν έχει καμία συμβολή στην τουριστική άνθηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που εισέπραξε ο τουριστικός τομέας από την κυβέρνηση Τσίπρα είναι μία φοροκαταιγίδα, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την αύξηση του ΦΠΑ γενικότερα, την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την επιβολή φόρου εμφιάλωσης στον οίνο και τον προγραμματισμό της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Ο ελληνικός τουρισμός προοδεύει εξαιτίας του δυναμισμού των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και της διεθνούς συγκυρίας, η οποία οδηγεί στην προσωρινή απαξίωση ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών όπως είναι η Τουρκία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής προσφέροντας πρόσθετες δυνατότητες στον ελληνικό τουρισμό.
Η κυβέρνηση επιτίθεται συστηματικά, σε φορολογικό επίπεδο, κατά της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του κλάδου χωρίς αυτό να την εμποδίζει να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες του όχι με τη βοήθεια αλλά σε πείσμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Το μεγάλο στοίχημα
Ανεξάρτητα από τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού, δεν είναι δυνατή η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης χωρίς σημαντικές επενδύσεις στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και, κυρίως, στη μεταποίηση και χωρίς τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να δραστηριοποιηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής οικονομίας.
Αναγκαία προϋπόθεση για θετικές εξελίξεις είναι η άμεση υιοθέτηση των προτάσεων Μητσοτάκη για φορολογική μεταρρύθμιση. Η Ε.Ε. είναι ένας χώρος αδυσώπητου φορολογικού ανταγωνισμού και η διαδικασία του Brexit αναμένεται να οδηγήσει στην κλιμάκωση του ανταγωνισμού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα θελήσει να ενισχύσει τη φορολογική του θέση έναντι της Ε.Ε. των 27, ενώ οι 27, από την πλευρά τους, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν φορολογικό πλεονέκτημα έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου και να ενισχύσουν τη συγκριτική τους θέση στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Οι φορολογικές προτάσεις Μητσοτάκη είναι μονόδρομος και η εφαρμογή τους περνάει υποχρεωτικά από ένα καλώς εννοούμενο έλεγχο των δημόσιων δαπανών και την εγκατάλειψη της χρηματοδότησης της ανάπτυξης του κομματικού κράτους και των παραφυάδων του εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών.
Μετά τη δυναμική παρέμβαση Μητσοτάκη στη δημόσια συζήτηση για την οικονομία από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να προσαρμόσει τη φρασεολογία του για να ελέγξει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Ετσι, αναφέρεται, για παράδειγμα, σε μελλοντική μείωση της φορολογίας, η οποία θα προκύψει μέσα από τη δυναμική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ενώ είναι προφανές ότι πρέπει να προηγηθεί η μείωση της φορολογίας για να υπάρξει η δυναμική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και να φέρει τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Η κυβερνητική προπαγάνδα εξελίσσεται, όχι όμως και η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να μετράμε και λουκέτα σε κλάδους της βιομηχανίας, όπου δεν είναι και τόσο δύσκολο να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής